Tekmovanja spet zamrznjena

Piše: HC Fotografije: Slosport

Zaradi različice omikron se je sistem podrl

Spet se je začelo, oziroma ne. Glavnina športnikov amaterjev bi bila morala pretekli konec tedna spet stopiti na igrišče za nadaljevanje ligaških nastopov po božičnih počitnicah. A odločno poslabšanje zdravstvenih razmer je “dopust” po sili razmer podaljšalo, prihodnost pa je – zlasti za to zimsko obdobje, ko je pričakovati vrhunec tega silovitega najnovejšega vala epidemije – prava neznanka. Deželna članska košarkarska in odbojkarska prvenstva bi se bila morala spet pognati s petkom, 8. januarja. Odbojkarska zveza za Furlanijo Julijsko krajino je že pred Svetimi tremi kralji izdala sporočilo, v katerem je odpovedala vse tekme do 16. januarja. Podobno je postopala deželna košarkarska federacija iz Veneta, pod okrilje katere sodi prvenstvo, v katerem je zaposlen Jadran. Z deželne zveze za Furlanijo Julijsko krajino pa so izrecno zapisali, da dejavnosti ne bodo ustavili, a so nato odpadli dejansko vsi dvoboji zaradi primerov okužb v posameznih ekipah in odredb o karanteni. Nogometaši bi že tako mirovali do 16. januarja, zveza FIGC pa je naposled podaljšala zimsko prekinitev vse do 6. februarja, v dneh pred tem datumom bo – če se bo dalo – le nekaj zaostalih srečanj.

Kjer so tekmovalci, trenerji in športni delavci zdravi, ni priporočil glede tega, da bi bili treningi prepovedani. Ta prispevek je bil napisan v ponedeljek, 10. januarja, zato ni izključeno, da so se medtem določena pravila že spremenila. Resnici na ljubo vlada pravi kaos tudi zaradi mogočnega pogona mladinskih kategorij, saj se je spet začel pouk in porast primerov okužb je težko obvladljiv ali sploh ni. Dnevna kronika nas uči, da je že v poklicnih prvoligaških prvenstvih v glavnih športih čedalje več odpovedanih obračunov, pa so tu skoraj vsi cepljeni in testirani na dva, tri dni. Kaj nas šele čaka – če ne bo prišlo do daljše prekinitve – med mladimi in takimi, ki zahajajo v telovadnice oziroma na igrišča po končanem delavniku?

Večkrat smo preko teh stolpcev napisali, da je zeleno covidno potrdilo v jesenskem delu prvenstva pripomoglo k temu, da so tekmovanja potekala kar se da urejeno tudi v amaterskem športu. Zdaj, ko je na pohodu mnogo bolj nalezljiv sev omikron, kot mu pravijo, pa se je sistem na vrhuncu epidemičnega vala v zelo kratkem času podrl. Rimska vlada je ukrepe zaostrila s tem, da so od tega tedna izpadli s tekmovališč necepljeni, ki so se do zdaj testirali, nastopalo se bo lahko le s super green passom (cepljeni in prebolevniki). Verjamemo, da smo zdaj pri dnu in da se bodo razmere unesle, veliko se jih bo tudi prekužilo, preostanek športne sezone (tako kot šolskega leta) pa bo menda – čim bomo zapuščali zimsko obdobje – lahko potekal “normalno” za današnje spremenjene pojme. To želimo zlasti mladini, da se lahko še naprej redno ukvarja z gibalno dejavnostjo v družbi, kar krvavo potrebuje, pa tudi športnim delavcem naših klubov in celotni armadi navdušenih amaterjev, ki prosti čas koristno preživljajo v športu.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme