Kultura

Tehtno oblikovani zborovski nastopi

Tehtno oblikovani zborovski nastopi

Piše Metka Sulič: Dobrovo / Sozvočenja

Konec novembra je Javni sklad Republike Slovenije za kulturne dejavnosti na gradu Dobrovo priredil tradicionalni koncert Sozvočenja. Sozvočanja so regijski tematsko oblikovani koncerti, netekmovalne narave, na katerih so prisotni strokovni spremljevalci. Pobuda spodbuja zbore k iskanju novih idej, odkrivanju različnih repertoarjev in avtorjev. Nagrada za najboljši sestav je uvrstitev na sklepni koncert, ki poteka na svetovni dan zborovskega petja v Slovenski filharmoniji v Ljubljani in nastaja v sodelovanju z Mednarodno zvezo za zborovsko petje. Letos bo ta koncert 18. decembra.
Strokovni svetovalec primorskih Sozvočenj je bil Sebastjan Vrhovnik, ki je imel zahtevno nalogo, saj je izbiral med šestimi odličnimi primorskimi in zamejskimi zbori. Nastopili so Vokalna skupina Karina Kozina, Mešani pevski zbor Postojna, Vokalna skupina Glasbene matice Vikra Trst, Vokalna skupina Elu’m Postojna, Goriški komorni zbor in Vokalna skupina Vinika. Glavna nagrada je šla v roke Vokalni skupini Glasbene matice Vikra iz Trsta, ki jo vodi zborovodkinja Petra Grassi. Vikra je nagrado prejela za poglobljeno sestavljen program, ki je predstavil sodobno uprizoritev redko izvajane liturgije teme po srednjeveškem obredu z naslovom Nad temo bo zavladala luč. Zazveneli so korali, srednjeveške žalostinke in responzoriji renesančne polifonije velikega tedna, skladbe, pa dela Guillaumea Dufayja in Tomasa Luisa de Victorie. V črna pregrinjala odeta Vikra je ob spremljavi lutnjista in vihuelista Federica Rossignolija v soju sveč dovršeno odpela zahteven program in prepričala tako s svojo tehniko petja kot tudi z doživeto interpretacijo, melodičnostjo in profesionalnostjo.
Eno izmed posebnih nagrad sta prejela tudi zborovodkinja Mateja Černic in njen Goriški komorni zbor, ki je zapel zanimive skladbe Mortena Lauridsena, Johannesa Brahmsa, Claudia Monteverdija in Radovana Gobca (nastop o temi Moč noči je vključeval še recitacije Nine Žbone Kuštrin in klavirsko spremljavo Mihe Štoklja). Denarno nagrado za nakup notnih edicij in druge strokovne literature sta osvojili zborovodkinja Franka Žgavec in Vokalna skupina Vinika iz Medane, ki je nastopila z deli primorskih skladateljev, vključujoč dve noviteti (Hilarij Lavrenčič in Patrick Quaggiato). Predstavitev teme Arabeska ljubezni sta obogatila še nastopa harmonikarja Dejana Vidoviča in pianistke Ingrid Mačus. Denarno nagrado za perspektivno zasedbo, ki je vsebovala intenzivne vaje s strokovnjakom za vokalno tehniko, so dodelili Vokalni skupini Karina in zborovodkinji Andreji Tomažič Hrvatin.
Prav vsi nastopi so bili edinstveni, navdahnjeni in zanimivi ter glasbeno tehtno oblikovani, tudi nastopa Mešanega pevskega zbora Postojna, ki ga vodi Matjaž Šček, in skupine Elu’m z zborovodkinjo Karolino Repar. Bistvo Sozvočenj ni nagrada, ampak strokovna rast tako zborovodje kot pevcev, ki se ljubiteljsko ukvarjajo s petjem. Sozvočenja jim dajo priložnost širiti obzorja tako v smislu interpretacije kot tudi poglobljenega poznavanja glasbene literature.

15.12.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!