Tehnološke odvisnosti se rešimo z zaupanjem

Piše: Katarina Visintin

Doberdob / Predavanje prof. Benjamina Tomažiča

V četrtek, 19. januarja 2023, je na pobudo doberdobske župnije sv. Martina, s sodelovanjem  SKD Hrast, SKRD Jezero in Pihalnega orkestra Kras, v prostorih župnijske dvorane potekalo prvo od dveh srečanj s prof. Benjaminom Tomažičem, z naslovom Pametna uporaba pametnih naprav in ne kemična zasvojenost.

Predavatelj je leta 2017 z ženo ustanovil inštitut Integrum z željo, da bi prinesel v družbo pozitivno sporočilo o telesnosti in spolnosti. Na četrtkovem srečanju je interaktiven pogovor osredotočil na zasvojenost in pravo uporabo pametnih telefonov ter socialnih omrežij.

Ne kemična zasvojenost se je med mladimi najstniki v zadnjih letih pretirano razširila. Vedno več je mladih, a tudi odraslih oseb, ki so vsak dan podvrženi prekomernemu igranju na srečo, video igricam, spletnemu nakupovanju, socialnim omrežjem, pa tudi pornografiji, nezdravim odnosom s hrano, športom in delom in še bi lahko naštevali. Pri tem je zelo pomembno, da posameznik zna prepoznati znake morebitne zasvojenosti. Pretiran pomen, ki ga dajemo določeni aktivnosti, pretiran vpliv te iste aktivnosti na razpoloženje in sama nizka toleranca so jasni simptomi zasvojenosti, ki privedejo do konfliktov v družbenem, družinskem in delovnem okolju. Nastali začaran krog je treba ustaviti in začeti iskati pravo mero.

Nedvomno in jasno je, da najstniki preživljajo preveč časa s pametnimi telefoni v rokah. Pri tem se je treba zavedati, da skrajni ukrepi ne privedejo do nobene dolgotrajne pozitivne rešitve. Starši morajo z najstnikom vzpostaviti pogovor, ga poslušati in upoštevati njegove želje in nuje skupnosti vrstnikov. Oni sami so prvi zgled za otroka, zato je pomembno, da tudi sami znajo odložiti telefon in se jim posvetiti.

Kaj pa, ko najstnik dobi pametni telefon? Dandanes se na socialnih omrežjih najde prav vse. Tako enostavno je pasti v začarane kroge “všečkanja”, “scrollinga” in delitve najrazličnejših vsebin. Socialna omrežja lahko postanejo za vsakogar idealen svet, v katerega se skrije in pozabi na realnost ter njene vsakodnevne težave. Občutek pregleda in nadzora nad vsemi informacijami ga pomirja in vpliva na njegovo samopodobo. Jasno je, da taka dolgotrajna situacija postane nevzdržljiva. Rešitev obstaja: preprosto, skriva se v medsebojnem pogovoru in poslušanju, v pravem zgledu in iskrenem zaupanju.

Drugo srečanje, z naslovom Oblikovanje pogleda na spolnost danes, bo v četrtek, 26. januarja, ob 19.30; tudi tokrat bo v župnijski dvorani v Doberdobu.

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme