Slovenija

Tatjana Rojc na institucionalnem obisku v Ljubljani

Tatjana Rojc na institucionalnem obisku v Ljubljani

Pred začetkom parlamentarne izkušnje

Novoizvoljena slovenska senatorka Tatjana Rojc se je dan pred “prvim šolskim dnem” v Rimu, ko se je še pred umestitveno sejo registrirala v palači Madama, predstavila tudi uradnim oblastem v Ljubljani. V torek, 20. marca, je Urad za Slovence v zamejstvu in po svetu v svojih prostorih le lučaj stran od predsedniške palače priredil tiskovno konferenco, na kateri je minister Gorazd Žmavc predstavil Rojčevo slovenskim medijem. Delegacija slovenske narodne skupnosti v Ljubljani je bila široka. Poleg senatorke Tatjane Rojc so se srečanja s slovenskimi mediji udeležili tudi odhajajoča poslanka Tamara Blažina, podpredsednik deželnega sveta Igor Gabrovec in predsednika krovnih organizacij Walter Bandelj in Rudi Pavšič. Tiskovne konference se je udeležilo precejšnje število medijev, tudi vseh najpomembnejših na državni ravni. Omeniti morda velja še to, da je bila Rojčeva še isti večer tudi gostja v Odmevih. Skratka, tiskovna konferenca je bila s tega vidika uspešna, posebej ker je slovenska narodna skupnost svoj prostor tako dobila v vseh osrednjih medijih.
Omeniti velja tudi to, da je pred srečanjem z ministrom Žmavcem in tiskovno konferenco na USZS delegacijo s senatorko Tatjano Rojc na čelu sprejel tudi premier v odstopu Miro Cerar. Šlo je sicer bolj za vljudnostni stisk rok in za čestitke ob izvolitvi kot pa za pravo srečanje. Po besedah Rojčeve je premier vsekakor izpostavil dejstvo, da so slovenski izvoljeni predstavniki na vseh ravneh lahko most med Slovenijo in Italijo. V tem primeru je omenil aktivno vlogo, ki bi jo lahko odigrala slovenska senatorka za vzpostavitev sodelovanja Slovenije s Trstom pri projektu Esof 2020.
Tiskovno konferenco je odprl minister Žmavc, ki je najprej pozdravil obe parlamentarki, komaj izvoljeno senatorko Rojčevo in odhajajočo poslanko Blažinovo. Njej se je posebej zahvalil za opravljeno delo. Izpostavil je sistemsko ureditev financiranja slovenske narodne skupnosti v Italiji, ki je v skladu z določili zaščitnega zakona in s popravkom za triletje 2017-2019 doseglo vrednost 10 milijonov evrov letno. Rojčevi pa je minister izrekel čestitke in izrazil zadovoljstvo, da je njena kandidatura požela podporo širšega dela slovenske narodne skupnosti v Italiji. Preden je besedo predal Blažinovi, je nekdanjo poslanko tudi počastil s priložnostnim darilom. Blažinova je v svojem posegu Rojčevi zaželela srečo. Na vprašanje, katere so po njenem mnenju prednostne naloge v novem parlamentarnem mandatu, pa je odgovorila, da noče vplivati na delo senatorke Tatjane Rojc. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji
kil

12.04.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!