Takoj sveti!

Drugo srečanje letošnje Katedre sv. Justa je v sredo, 19. marca, imelo v središču razmišljanja svetost papeža Janeza Pavla II. Tržaški nadškof Giampaolo Crepaldi je za to priložnost na grič povabil kardinala Leonarda Sandrija, prefekta Kongregacije za vzhodne Cerkve in dolgoletnega bližnjega sodelavca poljskega blaženega. V tem letu bo, prav tako kot “dobri” papež Janez XXIII., doživel kanonizacijo in končno bo izpolnjen klic vernikov, ki so že 2. aprila 2005, na dan njegove smrti, na Trgu sv. Petra v Vatikanu klicali “Takoj svetnik”!
Tokratno predavanje v postnem času o tematiki sijoče svetosti lahko strnemo v znan Wojtylov stavek “Na stežaj odprite vrata Kristusu”! Dvajset let po papeževem obisku v Trstu, na katerega opozarja od mnogih spregledano obeležje pod zvonikom tržaške katedrale, še vedno odmeva njegov preprosti klic, ki je marsikaterega kristjana spremljal po poteh evangelija. Življenje in dejanja Janeza Pavla II. so močno vplivala – po besedah nadškofa Crepaldija kar razsvetlila – na zgodovino druge polovice 20. stoletja, saj je papežu uspelo prepoznati radikalne spremembe postmodernega sveta in vanj vključiti posodobljeni element vere. Vzljubili so ga ljudje vseh profilov: verniki in neverniki, intelektualci in preprosteži, starejši in mlajši, njegova beseda pa je segla do vsega globaliziranega sveta. Papež je katoliško modrost ponesel do meja sodobnega sveta.
Kardinal Leonardo Sandri, po rodu iz Trenta, je stari znanec tržaškega gostitelja, ki je doživel škofovsko posvetitev od samega Wojtyle. Minuli teden je enainsedemdesetletni vatikanski poslanec prejel Nagrado za mir 2014 Fundacije Ducci, kot strokovnjak na področju svetovnih religij je dokazal veliko in iskreno pozornost do geopolitične podobe Trsta. Večkrat je poudaril sporočilo bratstva, bližine in odpiranja, ki ga nudi tržaška zgodovina, kraj obmejnosti med Vzhodom in Zahodom, domovina večetničnosti in multikulturnosti.
Poslanstvo papeža Frančiška lahko primerjamo z Wojtylovim. Klic Josepha“Dober večer”!, ki ga je Argentinec izustil ob izvolitvi 13. marca 2013, dokazuje navdušenje in strast velike osebnosti, ki roma k najtemačnejšim družbenim skupinam s preprostim slogom, a doktrinsko neomajnostjo. Janez Pavel II. je bil misijonar resnice drugega vatikanskega koncila, moderator med Bogom in navadnim človekom na podlagi sodobne, človeku prijazne in najvišjemu zveste pastoralne antropologije. Njegovo življenje sta določali preprostost in revščina ali vsaj zmernost, od nove maše 2. novembra 1946 v Krakovu se je dan za dnem vzorno prepuščal Bogu.
Od blaženega Janeza Pavla II. po papežu Frančišku do mesta Trst: kardinal Sandri je svoj dragoceni prispevek končal z mislijo na svobodo, ki jih vsi trije izžarevajo. Vsaka novost je priložnost za učenje in razvoj, zato “upam, da boste Tržačani z radostjo sprejeli mednarodno in svobodno vlogo, ki jo odigravate v svetu Mittelevrope”.

V sredo, 26. marca 2014, bo na sporedu tretje predavanje iz niza Katedra sv. Justa. Gostja bo Chiara Amirante, ustanoviteljica gibanja Comunita' Nuovi Orizzonti. Začetek ob 20.30.

Katedra sv. Justa / Kardinal Sandri o J. Pavlu II.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme