Taki smo (48)

Grease ali “Briljantina”, znani ameriški muzikal, ki je napolnil kinematografske dvorane po vsem svetu, je 16. junija letos praznoval 40. rojstni dan. Film še danes predstavlja pravi mit, zato je Academy, organizacija, ki vsako leto podeljuje oskarje, obeležila pomembno obletnico in 15. avgusta na rdečo preprogo dvorane Samuel Goldwyn Theater v Beverly Hillsu povabila glavne junake muzikala. Na svečani projekciji legendarnega filma sta se srečala protagonista in druga dva pomembna igralca v filmu: Olivia Newton-John, ki je igrala Sandy, John Travolta, ki je igral Dannyja, Didi Conn, ki je igrala Frenchy, in Barry Pearl, ki je v filmu bil Doody. Dolgo je že, odkar so dijaki višje šole Rydell osvojili srca najstnikov; čeprav je od premiere minilo že toliko let, pa je film priljubljen še danes, mogoče tudi zato, ker se z njegovimi protagonisti istovetijo tudi starejši gledalci, ki jih zgodba ponovno vrne v višješolske klopi. Režiser Randal Kleiser še danes pravi, da takega uspeha filma sploh niso pričakovali. Protagonisti filma so se na rdeči preprogi pokazali v odlični formi. Prekrasna Olivia, ki ima danes 69 let, in 64-letni John, ki ostaja zelo karizmatičen igralec, sta skupaj pozirala fotografom in celo zaplesala nekaj korakov iz zaključne koreografije filma na notah uspešnic “Summer Nights” in “You’re the one That i Want”.
Film temelji na broadwayskem muzikalu in govori o ljubezni dveh višješolcev. Posneli so ga v Los Angelesu, in to v le dveh mesecih. Zanj so porabili samo šest milijonov dolarjev, do danes pa je prinesel že več kot 400 milijonov zaslužka in je bil najuspešnejši muzikal vse do Mamma Mia (2008). Danny Zuko (John Travolta) je lep fant, ki ga vsi ostali fantje spoštujejo, dekleta pa so vanj zaljubljena. Sandy Olsson (Olivia Newton-John) je nedolžno dekle, ki se je pred kratkim preselilo iz Avstralije v ZDA. Danny in Sandy sta se spoznala in zaljubila med počitnicami na plaži, a poletje se je končalo in šla sta vsak po svoji poti. Jeseni pa presenečenje: oba bosta obiskovala isto višjo šolo. Še sta si všeč, a njun odnos se je spremenil, Danny mora obdržati svojo vlogo nepoboljšljivega ženskarja in zato prezira Sandy. Zgodba se nato razvija in protagonista se zavedata, da se ljubita. Kljub mnogim zapletom skupaj zaplešeta, Danny postane spoštljiv fant, Sandy pa pokaže, da ima močan značaj, na koncu pa se še odpeljeta z letečim avtomobilom. Kljub razlikam sta premagala težave in uresničila svojo ljubezen. Olivia in John sta na čudovit način zaigrala vlogi zaljubljenih najstnikov, čeprav sta v resnici imela že 30 in 23 let (vsekakor manj kot Stockard Channing, ki je s svojimi 33 leti igrala vlogo Rizzo, brezsramne voditeljice Pink Ladies).
Originalni Grease, broadwayska gledališka predstava, je bil prvič izveden v Chicagu. Zgodba je bila manj lahkotna in za njeno postavitev na oder so baje porabili komaj 171 dolarjev. V londonski predstavi leta 1973 je Dannyja Zukoja igral Richard Gere; ko so se pa producenti odločili, da bodo snemali film, so za to vlogo izbrali Henryja Winklerja, Fon-zieja iz nadaljevanke Happy Days, ki je bil že povsem v vlogi s svojim usnjenim jopičem in poznavanjem vseh “juke-box” in “drive-in” iz 50. let. Winkler ni sprejel, zato se je režiser Kleiser odločil za Johna Travolto, ki je bil še vedno dokaj neznan igralec in je ravno končal snemanje filma Vročica sobotne noči. Olivia Newton-John pa je že bila znana pevska zvezda, ki je imela nekaj hitov na glasbenih lestvicah; tako režiser kot Travolta sta si za vlogo Sandy želela prav njo, ki pa je začetno oklevala, po daljšem nagovarjanju pa le sprejela vlogo. Režiser je tako odločil, da nekoliko prilagodi skript in da bo najstnica Sandy Avstralka, tako kot Olivia, ki se je s težavo učila ameriškega naglasa.
Grease je prišel na kinematografsko platno leta 1978 in se je počasi uveljavil kot eden najpomembnejših “pop-pojavov” vseh časov. Je muzikal, ki je očaral mlade 80. let, a je ostal v srcih tudi naslednjih generacij gledalcev, saj je poln glasbenih hitov, ki se še danes vrtijo po radijskih postajah: “Hopelessly Devoted to You”, “You’re The One That I Want”, “We Go Together” in seveda “Summer Nights”, ki je ostala na vrhu angleških radijskih lestvic celih 7 tednov in si je pridobila platinasto ploščo. Na začetku ni bilo kinematografskega kritika, ki bi govoril o Greaseju kot o mojstrovini, vsi pa so gotovo cenili njegovo sposobnost prikazovanja obdobja poznih 50. let in vloge, ki jo je imela tedaj ženska: film govori o pravici žensk do prejemanja lastnih, prostih izbir in uživanja v življenju in gotovo ne zagovarja prototipa podrejene ženske, ki je bil v modi v tistem času – v tem smislu je Grease tudi zgodba o emancipaciji. Film je še popularen zaradi vedno aktualne tematike, odlične glasbe in nostalgije za nekimi, vsaj navidezno bolj mirnimi časi, v katerih sta se prepletala ekonomska rast in neomejeno zaupanje v ameriški “mit”, ki ga niso še skazili negativni zgodovinski dogodki – od umora predsednika Kennedyja (1963), do Nixonovega Watergate (1972-1974) in vojne v Vietnamu (1955-1975).
Grease je epsko delo. Med igralci je vladala izredna kemija. Ker so bili starejši in so se morali vživeti v naivne najstnike, med snemanjem filma niso skoraj nikoli zapustili svoje vloge. Najbolj komplicirano življenje je tedaj imela lepotica Olivia Newton-John, ki se je s težavo ločila od lika Sandy in še posebno njenih oprijetih črnih hlač, ki so ji jih šivilje pred snemanjem dobesedno zašile na osebi.

Piše Katja Ferletič / 40 let muzikala Grease, epskega dela, zgodbe o ženski emancipaciji

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme