“Ta prostor lahko napreduje skupaj”

Piše: DD Fotografije: DD

Arčon o slovenskem goriškem prostoru in EPK

Gost zadnje letošnje klepetalnice Goriškega loka v Trgovskem domu v Gorici je bil 30. novembra minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon. Pogovorni večer, ki se ga je udeležil tudi generalni konzul Gregor Šuc, vodila pa ga je novinarka Beti Tomsič, je bil posvečen analizi stanja in perspektiv čezmejnega goriškega prostora v luči povezovanja. Navzoče je uvodoma pozdravil Marino Marsič v imenu SKGZ, ki je večer priredila skupno z Združenjem Darko Bratina.

Arčon je o svoji vlogi v slovenski vladi med drugim povedal, da je s hvaležnostjo sprejel to funkcijo in mu prav nič ni žal, da ni sprejel kakšne druge, tudi pomembnejše, “to počenjam s srcem in veseljem, imam odlično ekipo, verjamem, da lahko skupaj naredimo pomembne korake”. Želi si, da bi se močneje povezal potencial Slovencev v RS in tistih, ki živijo izven meja matične domovine, “tako bomo močnejši”. Ne nazadnje v zamejstvu in po svetu živi pol milijona Slovencev. “Vi ste včasih bolj zavedni kot Slovenci, ki živimo v domovini, se zavedati svojih korenin, se zavedate, kako pomembno je ohranjanje lastnega jezika, kulture, identitete, da so to temelji, ki peljejo naprej”. To ni samoumevno. Zato je ena glavnih prioritet urada, ki ima povezovalno vlogo na različnih področjih, slovenski jezik, nato pa kultura, gospodarstvo, sodelovanje. Poseben izziv jim je tudi povezovati mlade.

Za urad je prioriteten projekt tudi Evropska prestolnica kulture, zanj si bodo izborili dodatna sredstva. Radi bi bolj ovrednotili kulturni potencial Slovencev v zamejstvu, da bi tudi zamejske organizacije prispevale svoj delež. Kar se tiče priprav na leto 2025, Arčon meni, da je bilo veliko zamujenega. Neko vlogo, ki bi jo morala imeti goriška občina, je prevzela Dežela FJk, ki oddaja projekte preko EZTS; na drugi strani bo morala nekatere vloge prevzeti slovenska vlada. Mogoče smo prepozni za neke večje infrastrukturne projekte, je še dejal minister. V zamejcih vidi željo in voljo sodelovati, morda pa doslej niso bili dovolj vključeni in so se čutili malo zapostavljene. Nova uprava v Novi Gorici ima nalogo tudi to spremeniti na boljše. Urad lahko ima povezovalno vlogo, želi pa imeti enega sogovornika: krovni organizaciji naj najdeta način komunikacije z uradom in hkrati z organizatorjem EPK, “to je ključno”. Arčon ima v mislih veliko željo glede Trga Evrope, ki je pa ni želel razkriti. “Niti se ne zavedamo, kaj tam imamo! Ta prostor ima poseben potencial, ki privabi ljudi. Nam se zdi samoumeven, tam je, tak je. Če pa tam nekaj narediš, bo to postala prepoznavna točka, ki bo ostala za naprej.” Z ustanovitvijo EZTS in zbližanjem dveh obmejnih občinskih uprav se je začela krepiti samozavest Slovencev na italijanski strani meje. EZTS je bil “drzna odločitev”. Prehojena je bila zahtevna pot, polna birokratskih ovir, “in vendar je uspelo”. To je institucija, ki lahko povezuje in dobro deluje. Projekti na področju zdravstva so to dokazali, tako delovanje lahko odpre nove dimenzije sodelovanja. “Tu je center, tu je nosilec”, toda “EPK ni samo projekt Nove Gorice in Gorice, to je projekt Republike Slovenije, vseslovenski projekt”, magnet, da privabimo kulturne turiste v širši prostor. Goriška ima edinstveno priložnost: ima predsednika vlade, nekaj ministrov, državnih sekretarjev in poslancev. “Take priložnosti Nova Gorica še ni imela! To moramo izkoristiti.” Če bo Nova Gorica napredovala, bo to storila tudi Gorica. “Ta prostor lahko napreduje skupaj, oboji bomo zmagovalci.”

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme