ŠZ Soča praznuje plodno delovanje in uspešno sezono

Piše: CotJ

Veliko požrtvovalnega dela tudi izven igrišča

Na dvorišču sovodenjskega Kulturnega doma J. Češčuta je prejšnji petek zvečer praznovalo več kot 170 sočanov: poleg atletov in atletinj od 3. leta dalje so za obloženimi mizami sedeli tudi starši, sorodniki, trenerji in odborniki. Ob večerji je bilo poskrbljeno še za pregled minule sezone, v kateri je 140 mladih igralcev in igralk nastopalo v devetih deželnih ali pokrajinskih prvenstvih: ženskih U13, U14, U16 in U18, moških U13 3×3, U15 in U19, prvi ženski diviziji in moški C ligi. Soča dolga leta sodeluje z drugimi odbojkarskimi društvi, tako da je marsikateri njen igralec nastopal za barve drugih pobratenih društev: sedem igralcev Soče je to sezono igralo za Naš prapor U17, trije izmed teh pa tudi v prvi diviziji. Tudi Olympii je Soča dala na razpolago štiri igralce in trenerja za U13 3×3. V prejšnjih letih pa je kar se da sodelovala tudi s tržaško Slogo Tabor. Nekaj deklet sovodenjskega društva pa je igralo še pri Mavrici. Seveda so tudi druga društva dala Soči na posojo svoje igralce ali igralke. ŠZ Soča je torej vključena v medsebojno izmenjavo na mladinskem področju, ob tem pa seveda podpira špico slovenske odbojke v Italiji, tj. ekipo Slovolley, saj je med podpisniki sveže sklenjenega sporazuma. Poleg športnih dosežkov na mladinski in članski ravni sta se igralka Anika Tosolini in igralec Simon Cotič, ki sta povezovala večer, spomnila predstavitve novega logotipa in letošnje nove vizualne podobe društva. ŠZ Soča je novembra ob predstavitvi sezone in ekip nastopila z novim logotipom, ki ga je pripravil domačin Ivan Persoglia. Med letom je za promocijo društva na družbenih omrežjih Instagram (sz_soca) in Facebook (ŠZ Soča) prostovoljno skrbelo devet mladih: skupina SočaL je svojim sledilcem redno poročala o rezultatih tekem, pripravljala intervjuje z igralci in z vsem tem privabila predvsem mlade, ki niso tako neposredno vpleteni v delovanje Športnega združenja Soča. Pobudniki skupine so Simon in Julija Cotič, Adrian in Daniel Černic ter Andrej Čavdek. Dokaj kmalu so se v delo vključile še Valentina Kosič, Soraja in Anika Tosolini. Peter Persoglia je skrbel za predvajanje tekem prek YouTuba, društvu pa ob različnih priložnostih priskoči na pomoč s svojim tehničnim znanjem in opremo. Pred kratkim so nekateri izmed omenjenih članov skupine prenovili društveno spletno stran soca.it, za katero odtlej skrbi Tomaž Cotič.

Beny Kosič
Fotografija: Beny Kosič

Simon in Anika sta pohvalila marljivost odbornikov in trenerjev, ki se prostovoljno zavzemajo za to, da lahko mladi slovenski športniki trenirajo, igrajo in se družijo v zdravem slovenskem okolju. Sovodenjska telovadnica je namreč postala pravo zbirališče predvsem slovenske mladine. Ob sobotah zvečer se je na tekmah moške ali ženske članske ekipe zbiralo zavidljivo število navijačev vseh starosti. Izredno doživetje so bili derbiji med Sočo ZKB Lokanda Devetak in združeno ekipo Slovolley: obe slovenski ekipi sta se letos kosali v C ligi, najvišjem deželnem prvenstvu. Srečanja med njima so zato bila pravi praznik slovenskega športa. V sovodenjski telovadnici se je na zadnjem derbiju 27. aprila zbralo več kot 500 gledalcev. Poleg igre, ki je bila dokaz, da je visoka uvrstitev obeh ekip zaslužena (Slovolley je letos brez poraza napredoval v B2 ligo, Soča je zaključila na 2. mestu), je navsezadnje ŠZ Sočo veselilo vneto, a spoštljivo spodbujanje s strani navijačev tako ene kot druge strani. Modro-rumene zastave so na tribunah zvesto plapolale skozi vso sezono in ekipe ŠZ Soče spremljale tudi takrat, ko so tekmovale v drugih telovadnicah. Društvo je zadovoljno še predvsem z delovanjem skupine splošne motorike in S3: v zgodnjih popoldanskih urah se v sovodenjski telovadnici zbira kar 40 otrok od prvega letnika vrtca dalje, ki se na tak način lahko vključijo v društvo, pri katerem se nato lahko športno udejstvujejo skozi vse odraščanje. Pri tem ima poglavitno vlogo Matjaž Černic, ki vsako popoldne z društvenim kombijem otroke pripelje in odpelje s treningov.

Ljubezen do odbojke je pri Soči spodbudila še marsikatero pobudo. Prav na zaključni večerji je potekalo nagrajevanje fotografskega natečaja, ki ga je priredila skupina SočaL: žirija tekmovanja (fotograf Beni Kosič in novinar Jan Grgič) je za najboljšega fotografa izbrala Štefana Čavdka. Fotografija, natisnjena na platno, za katero je poskrbela Grafica Goriziana, bo izobešena v sovodenjski telovadnici. Zmagovalec pa si je ob tem zaslužil še večerjo za dva pri Gostilni Koršič. Drugouvrščenemu Marinu Marsiču je pokrovitelj združenja priskrbel paket dobrot trgovine Fichi d’India, tretjeuvrščeni Luca Giusto pa je prejel vipavsko vino Furlan. Fotografi so skozi vso sezono skrbeli, da so s kvalitetnimi fotografijami ujeli trenutke na igrišču in tribunah sovodenjske telovadnice.

“Dela je na pretek. Pestro delovanje uresničujemo po zaslugi številnih staršev ali drugih pomagačev, ki nam priskočijo na pomoč na tak ali drugačen način,” je poudaril Simon. V imenu društva je igralcem čestital za dobro izpeljano sezono z željo, da bi naslednja bila prav tako uspešna.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme