Svojo ustvarjalno strast zna prenesti na vsakogar

Piše: Katarina Visintin

POGOVOR / Rozina Ferfoglia, spretna izdelovalka ročnih del

Gospa Rozina Ferfoglia se že veliko let ukvarja z ročnim ustvarjanjem raznih predmetov iz različnih materialov. Obiskala sem jo na domu v Osimski ulici v Doberdobu in se z njo pogovorila o njeni kreativni strasti. Gospa mi je pokazala svoje novejše izdelke, razne materiale in vse, kar potrebuje pri svojem delu. Pogovorili sva se o tehnikah, ki jih uporablja, o njenem navdihu in ustvarjalnosti, o raznih delavnicah ter jaslicah, ki jih vsako leto razstavlja na Sveti Gori. 

Leta 1982 je Rozina, poznana tudi kot Rozina Čuočeva, prvič izdelala ‘alternativne’ jaslice iz lesa. Od takrat dalje je začela svojo iznajdljivost vedno bolj razvijati. Jaslice je v naslednjih letih začela izdelovati iz vate, pistacije, školjk, koruznih listov in semen, želodov, lepenke, jute, sukanca, penaste gume, ščipalk, strešnikov, gline in še bi lahko naštevala. Pred okoli 15 oz. 20 leti se je začela ukvarjati tudi z izdelovanjem keramike, ki pa zahteva več časa in več orodja ter obsežnejšo tehniko. Zanimivo je, da je glina lahko različne barve, gospa Rozina pa najraje uporablja belo, rdečo in sivo. Potek izdelovanja predmeta traja od poldrugega meseca do dveh mesecev, saj je treba izdelek dati trikrat v posebno peč, v kateri se enakomerno peče tudi do dva dni. Zdaj se gospa Rozina poslužuje primerne peči v Gradišču. Predmet je treba tudi trikrat pobarvati s posebnimi barvami in paziti na vse detajle, kajti nedvomno, več kot jih je, bogatejši bo njegov končni videz. Večkrat se lahko tudi zgodi, da med procesom izdelek poči ali se poškoduje, takrat pa ni poti nazaj, zato pa je z glino treba delati pazljivo. Pomembni so tudi pravi pripomočki, brez katerih bi težko izdelala zaželene oz. zamišljene oblike, detajle in efekte.

Gospe Rozini gre vse prav glede materialov in motivov. Zanjo je pomembno le, da sama kaj ročno izoblikuje na najustvarjalnejši način, z uporabo tudi najbolj nepredvidljivih pripomočkov. Večkrat dobi navdih v naravi, ki jo obdaja, in uvidi potencial kateregakoli predmeta; lahko je to veja ali želod ali preprosta škatla, steklenica ali strešnik.

Gospa Rozina že veliko let hodi k otrokom v vrtec v Romjan; z njimi izoblikuje figure za jaslice iz raznih materialov in nato sestavi jaslice. Uči jih razvijati ročne spretnosti in kreativnosti. V doberdobskem vrtcu pa je otrokom že večkrat pomagala pripraviti izvirne pustne maske.

Kakor že omenjeno, vsako leto so Rozinine jaslice postavljene na ogled na razstavi na Sveti Gori. Letos, po skoraj štirideseti nepretrgani udeležbi, zaradi protikoronskih ukrepov, tega ne bo mogla narediti. Letošnje jaslice je sestavila iz preprostih vaz za rože. Okrasila jih je z raznimi tkaninami in detajli, ki celotni kompoziciji dajejo pravo magično vzdušje.

Rozinina ustvarjalnost je res obširna, njena spretnost pa neverjetna. Pokazala mi je keramične rože, v celoti prostoročno izoblikovane, keramične ure, krožnike, pladnje ter namizne in stenske okraske. Naj omenim tudi strešnike, preoblikovane v majhne hiške, in stare ponve, spremenjene v stenske ure, ter lesene križe iz ščipalk, ogledala in okvire. Povsem iznajdljiv je tudi njen leseni poštni nabiralnik, za katerega je sama izdelala načrt, prav zaradi tega že na prvi pogled odraža njeno kreativno in edinstveno osebnost.

Gospa Rozina mi je še razkrila, da bi rada svoje izdelke razstavila, tako da bi si jih prav vsi lahko ogledali. Pripravljena je tudi druge naučiti ročnih spretnosti in obdelave raznolikih materialov, od gline do sukanca.

Od gospe Rozine sem se poslovila bogatejša; zaradi tega se moram zahvaliti njeni dobrosrčnosti in kreativnosti. Njena umetniška žilica lahko navdihuje prav vsakogar, ki jo obišče in se z njo pogovori, saj zlahka zna prenesti svojo strast na druge.   

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme