Tržaška

Svojih tržaških korenin ne morem zanikati

Svojih tržaških korenin ne morem zanikati

DSI / Poklon pisateljici Evelini Umek ob življenjskem jubileju

Pisateljico Evelino Umek lahko upravičeno imamo za “tržaško pisateljico”, čeprav že mnogo let živi v Ljubljani, ne le zato, ker je do svojega osemnajstega leta odraščala v mandriji pri Sv. Ivanu ali zato ker je svoja številna literarna dela izdala pri tržaški založbi Mladika. Poglaviten razlog je v tem, da njena slovenska identiteta in njene tržaške korenine pridejo do izraza v vsebinah prav vseh njenih knjig. Pisateljica se v njih na različne načine loteva problematike slovenske manjšine in problema narodnostne zavesti Slovencev na Tržaškem; zaslugo ima, da je predstavila bralcem mesto Trst kot slovensko mesto.
To dejstvo je jasno prišlo do izraza na ponedeljkovem sestanku v Društvu slovenskih izobražencev. Srečanje je v Peterlinovi dvorani organiziralo društvo DSI v sodelovanju z založbo Mladika in Radijskim odrom. V uvodnem posegu je predsednik DSI Sergij Pahor povedal, da je bil večer zamišljen predvsem kot poklon pisateljici ob njenem okroglem življenjskem jubileju, ki ga je sicer praznovala pred nekaj meseci. Datum srečanja pa je lepo sovpadal z začetkom radijskega predvajanja njenega romana Zlata poroka.
Urednica Založbe Mladika Nadia Roncelli je uvodoma orisala življenjsko pot pisateljice in jo povezala z njenim pisateljskim ustvarjalnim delom. Evelina Umek je doma s Tržaškega, točneje, od Svetega Ivana; tu je preživela svojo prvo mladost in to okolje jo je najbolj zaznamovalo. Njena ljubezen do pisanja se je kazala že zelo zgodaj v dijaških letih, ko je čutila “nujo po pisanju”. Klasično gimnazijo, ki jo je obiskovala, je definirala kot “zakladnico ne le znanja, ampak tudi osebnosti, ki so poučevale na njej”. Uredniki takratnih revij Mladika, Sidro, Literarne vaje, Jadro so mlado literarno ustvarjalko podpirali in ji dali možnost, da razvija svoje talente s tem, da so objavljali njene zgodnje literarne prispevke.
Večji del svojega življenja je Evelina Umek preživela v Ljubljani, kamor se je odpravila najprej na univerzitetni študij slavistike, nato si je tam ustvarila družino in se zaposlila (med drugim je bila urednica založbe, odgovorna urednica otroškega in mladinskega programa na televiziji RTV Ljubljana). Ko se je upokojila, se je za nekaj let vrnila na svoj dom k Sv. Ivanu, a se nato zopet ustalila v Ljubljani. Vseskozi pa se v mislih vrača v rodno mandrijo oz. na kmetijo ter v mesto Trst. Njene številne esejistične knjige (Sidrišče spomina; Zlata poroka ali Tržaški blues; Mandrija in druge zgodbe; Po sledeh fate morgane; Sprehod z baronom; Frizerka; Malka gre v Trst), izdane pri Založbi Mladika, imajo skupen “fil rouge”: gre za problem slovenske narodnostne identitete na Tržaškem, ki se izgublja. V mladinskih delih pa gre za ohranjanje spomina na nekdanje poklice slovenskih ljudi v Trstu oziroma na sliko Trsta, kjer so se uveljavljali in uživali velik ugled razni znani Slovenci, kot npr. baron Žiga Zois.
Raznarodovalna politika, ki je bila v času fašizma groba in očitna, je ustvarila med Slovenci nepopravljivo škodo in ima posledice še danes. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji
P. in

04.11.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!