Svojevrsten glasbeni prerez poduhovljenih grafičnih utrinkov

Piše: Davorin Devetak

Izola, Poreč / Dvojna razstava Franca Vecchieta

Še do sobote, 6. maja, je v Galeriji Insula v Izoli odprta pregledna razstava Ca-Dence Franca Vecchieta. Do naslednje sobote, 13. maja, pa bo v Poreču v Galeriji Zuccato na ogled skupinska razstava Geometrija v slovenski umetnosti, na kateri sodeluje tudi omenjeni umetnik. Slednji kot mojster eksperimentiranja in medsebojnega oplajanja raznih umetniških diskurzov ljubi glasbo, saj je v mladih letih igral pianino v lokalih in tudi delal za Glasbeno matico. Morda je zato svoji najnovejši razstavi dal naslov s francosko inačico, ki pomeni zaključni akord glasbene ideje ali melodije.

Razstavni prostor intimne, a prostorne Galerije Insula je v samem središču istrskega mesteca: na Smrekarjevi 20, le lučaj od vrveža obmorske promenade, blizu Palače Manzioli, sedeža krajevne italijanske skupnosti. Obiskovalcem se ponuja preprosto kot gostoljuben in sugestiven prostor, v katerem dobijo pravo mesto in ritem razvrstitve tako večja dela, matrice, ki so obenem tiski, in grafike, ki so nastale v najrazličnejših tehnikah, na raznovrstnih podlagah in formatih, tudi malih. Priča smo nekakšnemu umetnikovemu dnevniku in progress, kjer so na ogled njegove znamenite in značilne konture fantazije, rdečkasti, sinji, zelenkasti, modri, temnosivi in živočrni odtenki barv. Izbor je povsem sočasen: razstavljena dela so iz zadnjega leta.

Ob odprtju razstave (na sliki umetnik s tržaškimi prijateljicami in prijatelji) je potekal poučen pogovor z galeristom Dejanom Mehmedovičem, ki je nestorja tržaških slikarjev gostil v Insuli že pred 18 leti. Po njegovem mnenju je Vecchiet prej “konceptualističen” kot “grafičen” umetnik. Njegovo raziskovanje in delo temeljita na globokem poznavanju tehnike in medija, a, kar je pri njem še najbistvenejše, je pred samim nastankom umetniškega “artefakta” filozofska in politična, etična intencija. On čuti umetniško dejanje kot globoko demokratično.

Z izkušnjo učenja in poučevanja od Trsta do Urbina, od Benetk do Pariza, od Ljubljane do ZDA Vecchiet vedno išče sintezo od začetkov grafične umetnosti in izuma tiska, od Kitajske in Gutenberga do renesančnih in baročnih mojstrov, od avantgardnih, konstruktivističnih in ekspresionističnih do povojnih, sodobnih, tudi velikih zgledov jugoslovanske in slovenske šole, seveda s svojo značilno izrazno poetiko in miselno šifro.

Razstava je torej na ogled še danes in jutri: od 10. do 13. in od 17. do 19. ure, v soboto pa samo zjutraj od 10. do 13. ure.

Geometrija skozi grafiko

V Poreču pa je še ves naslednji teden odprta skupinska razstava Geometrija u slovenskoj umjetnosti (Geometrija v slovenski umetnosti), ki jo je postavil Denis Volk v Galeriji Zuccato, ki ima prostore v slikoviti obnovljeni gotski palači iz 13. stoletja na ulici Decumanus 34. Na povabilo prirediteljev Pučko otvoreno učilište Poreč, Kulturnega društva za kulturo KONS iz Trsta in Urada RS za Slovence v zamejstvu in po svetu je kustos Volk ustvaril nekakšen prerez in soočanje med klasiki in sodobniki geometrijske abstrakcije s slovenskega govornega območja iz zamejstev iz Italije, Madžarske, hrvaške Istre in Primorske. Vecchiet razstavlja nekaj visokih tiskov, omenimo pa še vsaj Avgusta Černigoja, Matjaža Hmeljaka, Danila Jejčiča, Janeza Lenassija, Sandija Renka, Eduarda Stepančiča, Edvarda Zajca. Razstava je odprta vse dni, razen nedelje, od 10. do 12. in od 16. do 20. ure.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme