Svilna cesta Franca Duga

Piše: Kat

K / Art Vitrina Trgovski

Potovanje Marka, sodobnega junaka je naslov razstave slik umetnika Franca Duga, ki je del projekta Art Vitrina Trgovski, pri katerem sodelujeta Narodna in študijska knjižnica ter KB Delniška Družba. Odprtje razstave je bilo v četrtek, 22. junija, v Knjižnici Damirja Feigla. Razstava je rezultat skrbne raziskave dela Marca Pola, ki jo je umetnik opravil za ilustrirano izdajo dela Milijon, ki so jo predstavili januarja 2004 v Palači Reale v Milanu.

V prostorih knjižnice je razstavljenih deset slik z mešano tehniko, deset risb s pripravljalnimi skicami in ilustrirana izdaja knjige. Po uvodnem pozdravu direktorice NŠK Luise Gergolet je na odprtju razstave o umetniku in njegovem opusu spregovorila kuratorka projekta Klavdija Figelj. “Od svoje grafične natančnosti je umetnik v določenem trenutku prešel v abstrakcijo,” je povedala umetnostna zgodovinarka, ki je spregovorila tudi o Dugovih razstavah v Pilonovi galeriji. Umetnik je preko risbe doživljal potovanja, lik plemenitega Benečana Marca Pola ga je še posebno navdihnil. Marco Polo je svojim evropskim sodobnikom ponudil fascinantno vizijo neznanih pokrajin, kultur in ljudstev azijske celine. Dugo se v svojem delu osredotoča prav na eno od teh ljudstev, Mongole. Zgledoval se je po opisih v besedilu in ustvaril vrsto del, ki spretno in sugestivno predstavljajo vzdušje, barve in oblike tega oddaljenega sveta. “Franco Dugo se je preko pripovedi Marka Pola odpravil na čudovito potovanje v 13. stoletje; risbe, ki so ob tem nastale, pa so tisto videnje, ki nam ga je umetnik posredoval. Posreduje nam senzibilno podobo njegove fascinacije, ki se bolj kot nad Markom in posadko kaže nad tistim Drugim, ki se je razlikovalo od našega; nad drugo kulturo, omiko, pokrajino, govorico, navade, vojskovanje, izrečene besede, predmete, barvo kože, atmosfero v zraku,” pravi Klavdija Figelj, ki je z likovnim kritikom Joškom Vetrihom tudi napisala spremno besedo v katalog, ki spremlja razstavo.

Franco Dugo predstavlja herojstvo Marca Pola, ki je šel na pot v imenu miru, bil je iskalec lepote, s posebno senzibilnostjo je opisoval to, kar je videl in končno prišel do lepote. Ob občudovanju Dugovih del se samo rojeva vprašanje, “kdo so današnji heroji?” Umetnik je na odprtju sam spregovoril o svojem delu in o nastajanju ilustracij za knjigo Milijon. “Tak izziv mora umetnik sprejeti, saj spodbuja domišljijo in možnosti raziskovanja zgodbe ter samega sebe”.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme