Svetovni splet in mi

… vas, drage bralke in bralci Novega glasa, nas, ki ga iz tedna v teden urejejujemo in pošiljamo v tiskarno, sodelavcev, predvsem pa ta vest najbolj slikovito govori o tem, kako se današnji svet, in mi v njem, spreminja.
V torek, 27. junija, je namreč družbeno omrežje Facebook doseglo nov rekord aktivnih uporabnikov. Kar dve milijardi ljudi, več kot četrtina prebivalstva, aktivno uporablja največjo družbeno spletno omrežje, so poročale tiskovne agencije.
“Od tega jutra skupnost na Facebooku uradno šteje dve milijardi ljudi”, je zapisal soustanovitelj in izvršni direktor Facebooka Mark Zuckerberg na svojem profilu.
“Napredujemo v povezovanju sveta in zdaj spravljamo svet še bližje skupaj”, je še zapisal. “V čast mi je, da sem na tej poti z vami”, je dodal.
Več kot milijarda uporabnikov vsak mesec sodeluje v tako imenovanih skupinah na Facebooku in več kot 800 milijonov ljudi vsak dan nekaj “všečka”.
Omrežje je bilo ustanovljeno leta 2004, prvo milijardo uporabnikov pa so zabeležili pred petimi leti. Facebook stalno prenavlja svojo vsebino, z dodajanjem novosti in s sledenjem težnjam pa privablja nove uporabnike in ohranja stare.
Vsi tisti, ki niste prisotni na spletu, bi zdaj zmotno mislili, da se to vas ne tiče. Svetovni splet pa najbolj spreminja prav nas, navadne ljudi, tiste, ki smo, in tiste, ki niste na svetovnem spletu. Predvsem pa spreminja naše navade, in to vse hitreje. In niti ni rečeno, da gre vse na slabše, kot ne gre vse zagotovo na boljše.
Časniki, tiskan papir, a tudi radio in televizija, predvsem le-ta, smo na udaru. Mladi nas zapuščajo, zato vsi omenjeni mediji danes hitimo na splet, da bi tam s svojo prisotnostjo vsaj še nekaj pomenili, a se zavedamo, da moramo ostati zvesti vsem vam, ki nas berete na papirju.
Vsem tistim, ki so se mi posmehovali pred leti, ko sem bolj zaslutil, kot vedel, da bosta svetovni splet ter Facebook korenito spremenila svet, bi rad danes po eni strani priznal, da mi je žal, ker so te spremembe tako hitre, po drugi pa tudi povedal, da je svetovni splet krivičen do vseh tistih, ki ga ne uporabljajo, postajajo zato v današnjem svetu vedno bolj nepismeni in so zato bolj žrtve kot akterji sprememb, ki jih prinaša svetovni splet.
V našem skromnem uredništvu skušamo krmariti med papirjem in spletom, predvsem pa skušamo ostati zvesti vam, drage naročnice in naročniki.
Tako papir kot svetovni splet potrebujeta dobro napisane novice, komentarje, pogovore. In ni res, da je na svetovnem spletu vse zastonj! Vsako večerjo je namreč treba plačati, vedo povedati Angleži.
Zato smo hvaležni predvsem vam, drage naročnice in naročniki! Ostanite nam zvesti!

Vest, da ima danes družbeno omrežje Facebook rekordni dve milijardi aktivnih uporabnikov, se nas vseh še kako tiče, ...

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme