Sveti trije kralji v števerjanski cerkvi

Kljub izrednim razmeram zbirajo prispevke

Na praznik Sv. treh kraljev so že pred leti mladi fantje, ki želijo ohranjati žive v spominu stare navade, obudili koledovanje, ki je bilo nekoč razširjeno tudi po naših vaseh. Tudi letos so se trije domačini, Matej Hlede, Ivan Devetak in Samuele Mian, v sredo, 6. januarja, zbrali na praznik Gospodovega razglašenja in obudili spomin na dobrosrčne kralje.

Med tradicionalnim koledovanjem kralji običajno napišejo na vhodna vrata hiš leto obiska in začetne črke imen Gašper, Miha, Boltežar – letos 20+G+M+B+21. S kadilom na neki način “blagoslovljajo” domove, kjer jih sprejmejo, in pri vsaki domačiji zapojejo staro koledniško pesem, ki se po ustnem izročilu prenaša iz roda v rod.

Letos so se morali tudi koledniki prilagodili razmeram, ki jih narekuje koronavirusna kriza, in niso hodili od hiše do hiše, tudi zaradi tega ni bilo dveh skupin kolednikov, ki običajno obiščejo veliko število družin, a samo ena. Razkošna oblačila in bogata pokrivala svetih treh kraljev je natačno pripravila Snežica Černic, ki je v ljubiteljskih gledaliških krogih na Goriškem znana kot odlična kostumografka. Obleka je za kolednike bistvenega pomena, saj največ prispeva, da je njihov nastop učinkovit.

Letos so se kralji udeležili mašnega obreda v števerjanski cerkvi, kjer je vaščanom na voljo tudi priložnostni nabiralnik za prispevke. Kdor želi, lahko daruje do konca meseca, nabrani denar pa bodo namenili dobrodelnima goriškima ustanovoma Anffas, ki skrbi za osebe s posebnimi potrebami, in Spiraglio, ki podpira rakaste bolnike. Če kdo ne more v cerkev in bi rad prispeval svoj dar, lahko pokliče Mateja Hledeta (tel. št. 339-2151991). Mladim fantom, ki se vsako leto trudijo obujati občuteno šego in lepo praznično vzdušje, naj gre tudi letos iskrena pohvala.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme