Sv. Valentin, prvi spomladin, vabi v štmavrsko vasico

Piše: Katja Volpi Fotografije: KD Sabotin (arhivska fotografija)

Štmaver / Praznovanje ob vaškem zavetniku

V mali vasici onstran reke Soče, na pobočju Sabotina, je v februarju prav pestro. KD Sabotin prireja v Štmavru v nedeljo, 12. februarja 2023, na čast svojemu zavetniku, Praznik sv. Valentina, ki bo potekal na sedežu društva KD Sabotin, v nekdanji štmavrski šoli, Znorišče 4. Marsikatera gospodinja si bo v teh dneh zavihala rokave in se lotila pripravljati tipične štruklje sv. Valentina, ki jih bodo vsi udeleženci praznika lahko tudi letos okusili na nedeljskem praznovanju. To se bo začelo s turnirjem v briškoli. Kdor rad igra briškolo in želi preživeti večer v prijetni družbi, je toplo vabljen v petek, 10. februarja 2023, ob 20. uri v društvene prostore. 

V soboto zvečer, 11. 2., ob 20. uri bo na sporedu kulturni večer. Poslušalci bodo prisluhnili domačemu moškemu pevskemu zboru pod vodstvom Nadje Kovic in učenkam goriškega oddelka Glasbene matice iz razreda modernega petja Martine Feri. Osrednji dogodek večera bo predstavitev knjige Franca in Zorana Jerončiča z naslovom Mejna reka Idrija. Avtorja sta oče in sin, ki ju vežeta ljubezen do domače zgodovine ter nenehna želja po raziskovanju in ohranjanju kulturne dediščine Kolovrata ter njegove okolice. Knjiga, ki je že njuno peto skupno delo, je nastala na osnovi zgodovinskega raziskovanja reke Idrijce. Zoran Jerončič je za knjigo opravil terensko delo in prehodil dobrih 25 kilometrov ter lociral in opisal vse mline, mostove, tolmune in pritoke ob reki. Knjiga razkriva bralcu zgodovinsko dogajanje ob reki, ki je 500 let služila kot meja med dvema svetovoma, danes med Italijo in Slovenijo, na območju med Kolovratom in Slovensko Benečijo. Skratka, to je zgodba o reki, ki je vir življenja, prostor najrazličnejših izmenjav, kraj, kjer so se dogajale zanimive dogodivščine. Prav te dogodivščine bosta razkrila avtorja v pogovoru s profesorjem Adrijanom Pahorjem.

Glavni del praznovanja bo v nedeljo, 12. februarja 2023, s slovesno sv. mašo v čast sv. Valentinu ob 10. uri v domači cerkvici in veselim druženjem v društvenih prostorih. Tu bodo kot vsako leto ponujali tipične jedi na žaru in tradicionalne štmavrske štruklje sv. Valentina.

Zato organizatorji vabijo vse vaščane in prijatelje iz bližnje in daljne okolice, da se jim pridružijo na sedežu društva, kjer bodo lahko okusili tipične štmavrske štruklje in spili kozarček rujnega ter skupaj preživeli nekaj lepih trenutkov v sproščenem druženju.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme