Suveren nastop dveh zamejskih glasbenikov

Piše: Tipa

Ljubljana Mednarodni glasbeni cikel Mladi virtuozi

Festival Ljubljana organizira že 30. Mednarodni glasbeni cikel Mladi virtuozi, ki poteka od jeseni do pomladi. Na glasbenih večerih so se in se bodo predstavili številni domači in tuji nadarjeni glasbeniki.

V četrtek, 10. novembra 2022, je bil na sporedu koncert dveh zamejskih talentov; nastopila sta odlična mezzosopranistka Nada Tavčar in pianist Luca Sacher. Za njima je nastopil mladi češki pianist Ondřej Zavadil.

Nada Tavčar je publiki v Viteški dvorani podrobno obrazložila kontekst in vsebino vsake skladbe, ki sta ju z Luco Sacherjem zatem izvedla. Pripravila sta nam pester program na tematiko ljubezni. Večer sta odprla s slovenskimi ustvarjalci. Pod notami kitajske lirike Lucijana Marije Škerjanca (1900-1973), Beli oblaki in Jesenska pesem, smo poslušalci začutili otožnost človeka v tujini in ljubezen do domačih krajev. Sledili sta skladbi mlade slovenske generacije skladateljev o hrepenenju po ljubljeni osebi. Pesem Nekje ob Soči 1916 Irene Pajnik Beguš je uglasbil Matej Kastelic (1994), Proč me vabi misel nate Nataše Konc Lorenzutti pa Martin Vasle (2002).

Sledila sta nemška velikana. V samospevu Allerseelen na besedilo Hermanna von Gilma in glasbo Richarda Straussa (1894-1949) smo poslušali o spominu preminulih. Zatem nam je Luca Sacher zaigral Op. 119, n.1 in 2 Johannesa Brahmsa (1833-1897). Obe skladbi spadata med najbolj priljubljene skladbe skladatelja in sta posvečeni Clari Schumann.

Nazadnje sta naju izvajalca suvereno popeljala v bolj ritmične in plesoče kraje. Poslušali smo razgibano Punto de Habanera Nestorja Lujana in uspavanko Canción de cuna para dormir a un negrito iz verzov Perede Valdesa. Obe je uglasbil Xavier Montsalvage (1912-2002) in spadata v cikel Pet črnskih pesmi.

Zamejski del lepega glasbenega večera se je končal s točkama iz dveh romantičnih oper. Čustveni ariji Va! laisse couler mes larmes iz opere Wertherja Julesa Masseneta (1842-1912) je sledila večna klasika o nepredvidljivosti ljubezni L’amour est un oiseau rebelle iz začetka opere Carmen Georgesana Bizeta (1838-1875).

Ondřej Zavadil je publiki predstavil klavirsko sonato I-X. 1905 enega najpomembnejših čeških skladateljev, Leoša Janáčeka (1854-1928). Sledila je Fantazija v C-duru, op. 17 Roberta Schumanna (1810-1856).

Koncert si je možno v celoti ogledati na Facebook strani Festival Ljubljana.

Zamejska glasbenika bosta imela še zadnji koncert, preden Nada Tavčar odpotuje na humanitarno-medicinsko odpravo v Nangomo (Zambija).

Koncert bo v soboto, 26. novembra 2022, ob 18.00 v Casa della musica v Trstu. Potrebna je predhodna rezervacija na stefano.sacher@uwcad.it

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme