Kultura

“Sulla mia pelle” letošnji zmagovalec mednarodne nagrade za najboljši scenarij

“Sulla mia pelle” letošnji zmagovalec mednarodne nagrade za najboljši scenarij

Gorica / Filmski festival Amidei

Od 18. do 24. julija je na sedežu Hiše Filma in v parku dvorca Coronini Cronberg v Gorici potekal 38. filmski festival Sergio Amidei. Festival prirejajo vsako leto združenji Sergio Amidei in Hiša filma ter oddelek DAMS videmske univerze. Celotni niz dogodkov se je vil okrog najpomembnejše tematike – (Ne) skladnosti oz. analize zgodovinskih, moralnih in političnih travm. V petek, 19. julija, sta prišla na vrsto tudi tečaj za časnikarje z naslovom “Nove meje družbenih omrežij: kako se je komunikacijska strategija spremenila na kinematografskih festivalih”, ki smo se ga udeležili tudi mi z uredništva Novega glasa, in seveda sekcija Spazio off , v kateri je Roy Menarini obravnaval raziskave in literaturo, namenjene filmu, in predstavil vse novosti knjižnega sektorja.
Pomembno vlogo na letošnjem festivalu je imelo raziskovanje lika in dela nemške režiserke Margarethe von Trotta, ki je letos prejela nagrado za avtorski opus, saj se je izkazala za popolno umetnico s posebnim poudarkom na pisanju scenarijev in pripovedovanju zgodb. Margarethe von Trotta je režiserka, scenografinja in igralka, ki se s svojim delom posveča analizi pomembnih zgodovinskih dogodkov, kot je terorizem iz sedemdesetih let, obnavlja vsebine, obravnava aktualna vprašanja in se preko analize psiholoških vzgibov svojih junakov osredotoča predvsem na razvoj ženskih likov. Režiserka je bila v petek, 19. julija, tudi gostja festivala in se je pred množičnim občinstvom pogovarjala z avtorjem in radijskim napovedovalcem Enricom Magrellijem.
Med festivalom je v soboto, 20. julija, žirija podelila tudi Nagrado za filmsko kulturo, ki jo je letos prejel Sergio Toffetti, predsednik muzeja filma iz Turina in član Znanstvenega odbora Rai Teche. Toffetti je s svojo vztrajnostjo in strokovnostjo dal pomemben institucionalni in kulturni prispevek v obdobju velike medijske in kulturne preobrazbe kinematografije iz starega v novo tisočletje, od analognega v digitalni svet. V parku dvorca Coronini so predvajali enega od dvesto filmov, ki jih je Toffetti obnovil, in sicer restavrirano verzijo filma Roma citta’ aperta, iz leta 1945, za katerega je scenarij s Federicom Fellinijem in Robertom Rossellinijem napisal tudi Sergio Amidei.
Nedelja, 21. julija, je bila namenjena predvsem ženskim figuram v svetu filmskega scenarija. Na programu so bili številna predavanja in filmske delavnice v sekciji Spazio Off, gostji festivala pa sta bili avtorici Irene Dionisio in Benedetta Valabrega, katerih dela so si gledalci lahko ogledali na velikem platnu goriškega Kinemaxa. V ponedeljek, 22. julija, so organizatorji namenili največ pozornosti toskanskemu režiserju Giovanniju Cioniju, o katerem je bil govor v goriški Mediateki “Ugo Casiraghi”, istega dne pa je bilo na sporedu tudi odprtje sekcije o televizijskih nadaljevankah in web-serijah; Sara Martin in Simone Dotto sta analizirala vlogo nadaljevank v svetu kinematografije. V torek, 23. julija, so imeli filmski sladokusci možnost, da so si v sklopu sekcije, za katero je skrbel Steven Stergar, ogledali Cionijeva celovečerca In Purgatorio (2009) in Per Ulisse (2013), pred njima pa sta bila na sporedu tudi kratkometražna filma Prima di Napoli in La rumeur du monde, ki ga je za festival izbral sam avtor.
V sedmih dneh so imeli navzoči v parku dvorca Coronini možnost, da so si ogledali sedem pomembnih filmov, ki so se potegovali za mednarodno nagrado za najboljši scenarij. Nagrado so podelili v sredo, 24. julija, tekmovali pa so celovečerci: Ricordi? (Valerio Mieli), Najljubša (Yorgos Lanthimos), Hladna vojna (Pawel Pawlikovski), Ma cosa ci dice il cervello (Riccardo Milani), Il traditore (MRCO Bellocchio), La terra dell’abbastanza (Damiano D’Innocenzo in Fabio D’Innocenzo) in Sulla mia pelle (Alessio Cremonini). Žirija, ki so jo sestavljali filmski izvedenci Massimo Gaudioso, Doriana Leondeff, Francesco Bruni, Marco Risi, Silvia D’Amico, Giovanna Ralli in Francesco Munzi, so nagrado podelili filmu Sulla mia pelle, katerega scenarij sta napisala Alessio Cremonini in Lisa Nur Sultan. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji
Kat

05.08.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!