Študij in delo v tujini sta spodbudna in lahko vsakogar obogatita

Piše: Kat

KCLB Zadnje poletno Srečanje pod lipami

Zadnje poletno Srečanje pod lipami je bilo sproščeno, sveže, pogovarjali so se trije mladi, uspešni vsak na svojem področju. V petek, 4. avgusta, je v Kulturnem centru Lojze Bratuž Simon Peter Leban povezoval klepet med pilotom potniških letal Ivanom Rustjo, Tino Paljk, doktorico iz kemijskega inženirstva, ki nadaljuje svoje raziskovalno delo pri podjetju Pipistrel Vertical Solutions d.o.o. v Ajdovščini, in Gregorjem Černicem, ekonomistom, zaposlenim pri gradbeniškem podjetju Rizzani de Eccher.

Tina Paljk je uvodoma spregovorila o študiju in delu na področju, kjer se navadno uveljavljajo večinoma moški. Dejala je, da je na raziskovalnem področju bistvenega pomena ekipa, v kateri delaš, saj je z dobrimi sodelavci lažje reševati probleme in se soočati z novimi izzivi. Ivan Rustja je govoril o svoji ljubezni do leta. Mladi Goričan je že od najstniških let želel postati pilot, najprej je v Ajdovščini pilotiral ultralahka letala, po maturi pa je začel šolanje v Ljubljani pri letalski družbi Adria Airways. Danes je zaposlen pri enem od največjih letalskih prevoznikov in kot tak je o svoji službi povedal marsikatero simpatično anekdoto. Zabavna in doživeta je bila tudi pripoved Gregorja Černica, ki je svoj prvi pomembni projekt uresničil na Danskem; na petkovem večeru je med drugim spregovoril o globokih razlikah v delu in soočanju z birokracijo v severni evropski državi in v Alžiriji, kjer je spremljal različne projekte. Černic je delal tudi v Latviji, Islandiji in Norveški, trenutno pa je zaposlen pri gradbeni multinacionalki v Združenih arabskih emiratih; pretežno mlademu občinstvu je razložil, kako se je moral prilagoditi kulturi ljudi in delovnemu okolju v posameznih državah, da je lahko uspešno opravil svoje delo.

Ivan Rustja in Tina Paljk sta spregovorila tudi o inovacijah na področju letalstva. Tehnični razvoj v tem sektorju je hiter, a ne tako, kot bi želeli, saj se morajo letalska podjetja soočati z birokracijo in pridobivanjem potrebnih potrdil. Tina Paljk se ukvarja z razvijanjem novih baterij oz. baterijskih celic, ki predstavljajo prihodnost ultralahkih letal, priznala pa je, da baterije prav gotovo ne bodo izpodrinile tradicionalnih motorjev in goriva, predvsem ne pri večjih letalih. Z njo se je seveda strinjal tudi Rustja, ki je razložil, da je prevoz z letalom v primerjavi z vožnjo z osebnim avtomobilom tudi “bolj ekološki” glede na čas, prevoženo razdaljo in vpliv na okolje.

Gostje večera so se strinjali, da so za uspeh na delovnem področju potrebni šolanje, izobrazba, predvsem pa vztrajnost in samozavest, študij in delo v tujini pa sta spodbudna in lahko vsakogar obogatita. Izzivov in priložnosti je v svetu veliko, sposobna oseba pa bo lahko uresničila svoje službene sanje tudi doma.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme