Stopinje-Impronte g. Ambroža Kodelje

Piše: JUP

Nova pesniška zbirka

Naš cenjeni sodelavec g. Ambrož Kodelja, župnik v Doberdobu, ki zna s svojimi iskrivimi zapisi večkrat vzdramiti marsikoga, nas je pred časom znova presenetil, saj je izdal pesniško zbirko Stopinje-Impronte. Zelo lepo oblikovana “žemljica”, kot jo je sam poimenoval, je tudi “zadnji spomin na pokojno Jolko. V posvetilu njej sem opisal njeno zadnjo pošto in njeno navedbo sv. Terezije Velike (Avilske). Ta umotvor je med njenimi zadnjimi prevodi, gotovo ni pa zadnji, mogoče bodo kdaj izvedeli, kaj je bilo zadnje prevedeno ali celo nedokončano. V Sežani skušam stopiti v stik s knjižnico, kamor je Jolka redno zahajala, da bi hčerki poslal nekaj izvodov, da jih vtakne tja, kjer so njeni prevodi.”

Te vrstice mi je g. Ambrož Kodelja napisal in mi poslal po pošti knjižico poezij, ki ni samo to. Gre namreč za njegove pesmi v slovenskem in italijanskem jeziku, a tudi za poklon prijatelju iz študentskih let, vrhunskemu slovenskemu slikarju Krištofu Zupetu. Njegova likovna dela plemenitijo duhovno poezijo g. Ambroža Kodelje, spremno besedo pa je knjižici na pot med izbrane bralce, poezije namreč niso naprodaj, napisala Ivanka Šircelj Žniderčič, ki bistro ugotavlja, da pesmi g. Kodelje “bralca nagovarjajo, še zlasti v času usihajoče vere pri sodobnem človeku.” Pove pa tudi, da so “duhovna verska doživljanja izražena z distanco, kar pisca razkriva kot človeka mističnega doživljanja Božje bližine.” Vseeno bi iz klene predstavitve izluščil še: “Zbirka je živa podoba vaškega duhovnika, ki razume bolečino sodobnega človeka, ki pa jo vedno znova prikaže z vero v večno bivanje (v) Boga.”

Ganljiv zapis g. Ambroža Kodelje v spomin na preminulo prijateljico Jolko Milič se končuje takole: “V zadnjem pismu mi je položila na srce: – Navkljub čudnim časom, ki jih že malce težko prenašamo, ostanite vedri in zdravi. Minili bodo. Vse mine, le Bog ostaja in naša potrpežljivost. Tako je menda rekla sv. Terezija Avilska.-”

Zbirko je lepo oblikoval Oskar Beccia, natisnila pa tiskarna PRESS UP.

Samo še drobec iz pesniške zbirke g. Kodelje:

“V upanju

K Tebi se

Zatekam, Gospod.

Če hočem nekomu

Odpret srce,

Ga moram spoznati

Po sadu.”

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme