Stolperstein 2023

Piše: Katarina Visintin

Postavitev tlakovcev v občinah Sovodnje ob Soči in Doberdob

Tudi letos sta občini Sovodnje ob Soči in Doberdob postavili nove tlakovce v spomin na vaščane, ki so bili med drugo svetovno vojno deportirani v nemška taborišča in se od tam niso nikoli več vrnili.

V Sovodnjah so spotikavce začeli polagati prejšnje leto. V sredo, 25. januarja 2023, so se domačini zbrali najprej na Peči. Tam je v ulici Pot na roje živel Peter Juren vse do leta 1944, ko so ga Nemci odpeljali naprej v goriški zapor, nato pa v taborišče v Nemčiji. Bernard Florenin, predsednik VZPI ANPI Sovodnje, Rupa, Peč in Gabrje, je poudaril, kako se je pomembno spominjati na vse tiste junake sovaščane, ki so takrat dali življenje za naše pravice.

Drugi tlakovec spomina so položili v Sovodnjah, v Bevkovi ulici. Tam so se vaščani spomnili na Alojza Tomsiča. Tudi njega so aretirali leta 1944 in ga odpeljali najprej v goriški zapor, a njegova pot je bila krajša, saj so ga Nemci isto leto umorili v tržaški Rižarni. Sin Zdravko in hčerka Magda sta se vsem zahvalila, da ima njun oče končno častno obeleženje in večen grob. Tudi otroci petega razreda sovodenjske osnovne šole Petra Butkoviča so sodelovali pri oblikovanju slovesnosti. Recitirali so Pavčkovo poezijo Bila je zima ter Kajuhovo Stara žalostna. Prisotne je pozdravil tudi župan Občine Sovodnje Luca Pisk. Zahvalil se je vsem, ki so pomagali pri izpeljavi projekta, še posebno pa Robinu Devetaku in Vojku Jurnu, ki sta materialno poskrbela za postavitev obeh tlakovcev.

Občina Doberdob pa je letos postavila še zadnje tri tlakovce spomina. Večleten projekt so v sodelovanju s sekcijo ANPI-VZPI iz Doberdoba in Dola-Jamlje ter z združenjem ANED začeli leta 2018. V petih letih so na območju doberdobske občine postavili kar 17 tlakovcev spomina.

Zadnje tri spotikavce so postavili v petek, 27. januarja, v spomin na tri člane družine Malič. Zbrali so se na Čukišču, kjer je družina upravljala gostilno. Mama in žena Alojzija Marušič, oče in mož Jožef Malič in hčerka Severina so bili aretirani leta 1944 in deportirani v nemška taborišča. Oče je bil umorjen v koncentracijskem taborišču Dachau, mati in hčerka pa v Ravensbrücku. Na pokojno družino se je spomnil vnuk Marijan Malič. Čeprav ni imel možnosti spoznati prednikov, je bila v njegovih besedah občutena bolečina.

Dogodek je obogatila tudi glasbena točka, za katero sta poskrbela Viljem Gergolet na harmoniki in Zora Černic, ki je zapela narodno pesem Počiva jezero v tihoti in ljudsko Kaj ti je deklica. Andrej Černic se je v imenu SKD Hrast zahvalil vsem, ki so pomagali pri uspešni izpeljavi projekta skozi vsa leta. V imenu Cristiana Lavrenčiča, predsednika društva, je izrazil velik ponos in zadovoljstvo.

Prisotne je nagovoril tudi župan Občine Doberdob, Fabio Vizintin. Spraševal se je, kaj je zlo in kako zlo sploh nastane. “Zlo je, da sorodniki sploh ne vejo, kaj se s tabo godi”, je povedal. Zlo se začne pri majhnih dejstvih, kot je nespoštovanje do bližnjega zaradi drugačnega prepričanja, spolnega usmerjenja, drugačne barve polti, vere ali preprosto drugačnega mišljenja.

Preprosta opazka ‘on ni kot mi’ še dandanes lahko privede do katastrofalnih posledic. Prav zaradi tega je naša dolžnost se upreti katerikoli diskriminaciji in utrjevati kulturo sprejemanja in sočutja.

Slike

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme