Stoletne priče

V sredo, 10. junija, so v Fotogaleriji STOLP v Mariboru odprli razstavo fotografij Goričana Marka Vogriča. Po poklicu je elektronski inženir, v svet fotografije ga je vpeljal oče Zdenko. V 80. letih se je včlanil v Fotoklub Skupina75, s katerim še aktivno sodeluje. Pretežno ustvarja v črnobeli analogni tehniki s camero obscuro (pinhole camera), s katero najpogosteje snema iz zanj značilne “mišje perspektive”.
Tako je zapisal o razstavi Stolne priče fotografski izvedenec Robi Jakomin: “V vsakdanjem življenju se srečujemo s fotografijami in smo močno odvisni od njih, saj nam posredujejo številne informacije in čustva. Brez njih v sodobni družbi sploh ne bi mogli govoriti o komunikaciji.
Danes smo tako preplavljeni z vojnimi in krutimi fotografijami, z vsakodnevnim nasiljem in trpljenjem, s tem pa izgubljamo sposobnost odzivanja. Dela Marka Vogriča sicer ne spadajo v kontekst vojne ali dokumentarne fotografije, čeprav so tesno povezana z dogajanjem prve svetovne vojne. So torej sad procesa, ki zaobjema avtorjevo ustvarjanje, raziskovanje in intelektualno poglobitev. Fotografije širijo aromo krajev in spominov, dišijo kot dež. Delujejo kot stare podobe s črno-belimi sencami, ki predstavljajo prostor in dogajanja včeraj, danes in jutri. Vogrič, umetnik, ki išče in ustvari podobe ter nam razlaga stvarnost skozi prizmo osebne resničnosti. Vogričeve fotografije so proizvod umetnika, so predmet, ki ga je naredil človek s pomočjo posebnega aparata oz. s posebnim postopkom ustvarjanja in omogočajo vzpostavitev čustvene povezave med fotografom, fotografijami in obiskovalcem”.
Razstava bo na ogled do 14. julija 2020.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme