In stoletje bo zardelo. Primer Kocbek.

SNG Nova Gorica / Druga premiera v sezoni 2021-2022

V četrtek, 11. novembra 2021, ob 20. uri bo v veliki dvorani Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica druga premiera nove sezone 2021-2022, in sicer predstava In stoletje bo zardelo. Primer Kocbek. (Predpremiera bo v sredo, 10. novembra 2021, ob 20. uri).

Predstavo, ki je nastala v duhu filozofsko-dokumentarnega gledališča v koprodukciji med SNG Nova Gorica, Anton Podbevšek Teatrom, Cankarjevim domom Ljubljana in Galerijo Božidar Jakac Kostanjevica na Krki, režira Matjaž Berger, ki je skupaj z Evo Mahkovic tudi avtor priredbe besedila Andreja Inkreta. “Uprizoritev, ki temelji na monografiji Andreja Inkreta, zamejuje obdobje Kocbekovega življenja med letoma 1928-1952. Je kompleksna biografija, socialistični primer melodramatske zgodbe o soutemeljitelju gibanja, ki je odporniško in hkrati državotvorno. V anticipaciji novonastalega družbenega in razrednega konteksta ga njegovi soborci – tovariši – dojemajo in obsodijo kot prekršek, kot nekaj, kar štrli ven, kot nazorskega in etičnega troublemakerja, outsiderja … Zgodba se zaplete, ko glavni junak ob nominalno visokih državnih funkcijah, ki jih opravlja, nastopi kot umetnik, ki z umetnostjo artikulira etične dileme herojskega vojnega obdobja – tudi vprašanja vojnih obračunov, vključno z likvidacijami.

Vprašanja so etična, religiozna in predvsem politična”, tako piše o predstavi, v kateri nastopajo Borut Doljšak, Peter Harl, Anuša Kodelja, Matija Rupel, Mario Dragojević, Vitorija Zdovc, Timotej Novaković, Gregor Podričnik, Lovro Zafred, Gregor Čušin, Pavle Ravnohrib, Janez Hočevar, Gal Žižek.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme