Slovenija

Sto let Teološke fakultete v Ljubljani!

Sto let Teološke fakultete v Ljubljani!

Piše Marijan Drobež: Spori in obtoževanja med strankami in politiki

V Sloveniji se širijo in poglabljajo spori in obtoževanja med strankami in politiki, najbolj zaradi težnje, da pridejo na oblast in do najrazličnejših privilegijev oziroma koristi, ki jih le-ta omogoča in prinaša. V medsebojnih obračunavanjih se je začela uporabljati tudi beseda mafija, ki v sedanji različici pomeni tajno teroristično in kriminalno organizacijo. Predsednik Slovenske demokratske stranke Janez Janša pravi, “da Slovenija ni več normalna politična tvorba, ampak je mafija”. Premier Marjan Šarec pa se v politično razburljivem ozračju sooča z očitki, da je z ukrepi, ki jih sprejema in vsiljuje vladi in koaliciji, izvedel oziroma bi lahko izvedel državni udar. Na nedavno sejo Sveta za nacionalno varnost, na kateri so obravnavali delovanje t. i. vaških straž in drugih skupin v obmejnih krajih, usmerjeno zoper nezakonite prebežnike, ki si utirajo poti v Slovenijo, ni povabil, ka bi po zakonu moral, predsednika države Boruta Pahorja in predsednika največje parlamentarne stranke, SDS Janeza Janše.
Svoj pogled na stanje v državi je na televiziji pojasnila in utemeljila Ana Lukner-Roljič, ustanoviteljica in voditeljica dobrodelnega sklada Anina zvezdica. Skoraj s solznimi očmi in v čustvenem izbruhu je javnost opozorila, “da nikoli ne bi smeli dopustiti, da Slovenija pade tako nizko. Mi, kot tako mišljena druga Švica, smo še daleč, daleč od tega. Na lastne oči sem videla v kakšnih obupnih razmerah živijo nekateri otroci v Sloveniji. Sistem socialne pomoči ne deluje in bi ga morali v celoti ponovno zgraditi kot še marsikatere druge stvari. Ne verjamem v sedanji politični sistem in mislim, da bi ga morali znova vzpostaviti ljudje, ki so neobremenjeni, moralno čisti, in niso odvisni od nekakšnih domnevnih stricev iz ozadja”.
V obrambo obstoječih razmer se je vključila, morda ne po svoji volji, televizijska časnikarka in voditeljica Tanja Gobec, ki je v oddaji z naslovom Politično s Tanjo Gobec, na javni TV gostila Karla Erjavca in Alenko Bratušek. Ko ju je predstavila gledalcem, ni povedala, da sta propadla na volitvah za poslance slovenskega in evropskega parlamenta, saj je Karel Erjavec na slovenskih volitvah prejel zgolj 394 glasov, najmanj od sedmih ministrov sedanje vlade, ki niso bili izvoljeni za poslance. Oba pa sta kljub političnim nezaupnicam postala minister oziroma ministrica sedanje vlade, o čemer pa ni bilo izrečene niti besede. Pač pa je Tanja Gobec Karla Erjavca in Alenko Bratušek, kot najbolj pristojni osebnosti, spraševala o njunih pogledih in stališčih o pomembnih temah in zadevah v Sloveniji. Pomisleki, ki jih imam do omenjene oddaje, pa seveda ne pomenijo, da bi nasprotoval nastopanju Karla Erjavca in Alenke Bratušek bodisi na televiziji kot tudi v javnosti nasploh.
Če povzamemo razmere in odnose v Sloveniji in politiki, tudi tiste, ki so v procesu nastajanja, je razvidno in očitno, da so po večini v nasprotju s stanjem in vrednotami v drugih državah s parlamentarno demokracijo. Med najbolj perečimi vprašanji pa je dejstvo, da še nič ne vemo, v kakšno smer naj bi se Slovenija kot država razvijala v prihodnje. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji

24.11.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!