Štirje pravljični popoldnevi za najmlajše gledalce

SLOVENSKO STALNO GLEDALIŠČE – DRUŽINSKI ABONMA

Slovensko stalno gledališče pripravlja v novem letu presenečenje za najmlajše gledalce in njihove družine. Dne 8. januarja 2022 se bo v veliki dvorani Kulturnega doma v Trstu začel niz otroški predstav Družinskega abonmaja. Med božičnimi prazniki imajo mali gledalci in njihovi spremljevalci dovolj časa, da se odločijo za to novo, zelo dobrodošlo ponudbo. Nedvomno bo le-ta razgibala življenje najmlajših, katerim je koronavirus odvzel marsikaj, tudi zahajanje v gledališke dvorane v družbi vrstnikov. Program Družinskega abonmaja se bo začel januarja in končal v aprilu, ko se bo narava že odela v cvetje. Obsegal bo štiri gostujoče predstave slovenskih gledališč, ki se bodo zvrstile v  veliki dvorani SSG.

Uvodne akorde bo zaigrala posebna pravljica Smrčuljčica v izvedbi Slovenskega narodnega gledališča Nova Gorica. Naslanjajoč se na znane pravljične vsebine bratov Grimm, sta jo po svojem avtorskem vzgibu s sodobno noto napisali Ana Duša in Tjaša Črnigoj. Pravljica temelji na znani vsebini Trnuljčice, ki spi zakleta v svojem gradu, a vsa zgodba poteka malce drugače. V tej različici kraljevič, ki ga kot malce plašnega in neodločnega mladeniča pooseblja igralec Matija Rupel, išče zmaja, da bi ga ubil. Pri tem zasliši strašen zvok iz gradu: tu namesto grozljivega zmaja najde spečo kraljično, ki zelo glasno smrči … Kraljičino kot razvajenko, ki ji ni ravno do prebujanja, igra Urška Taufer.

Februarja bo spet na vrsti pravljična pripoved bratov Grimm, a tudi tokrat v nenavadni različici. Uprizorilo jo bo Gledališče Koper, ki si je s koreografom Sinišo Bukinacem zamislilo plesno različico zgodbe Žabji kralj in Rdeča kapica. Koprski Žabji kralj v plesni preobleki še vedno govori o sklepanju kompromisov, o tem, da je treba dano obljubo izpolniti (med vrsticami namigne na odraščanje in dozorevanje), Rdeča kapica pa dobi prijaznejšo, celo komično podobo, saj volk prizanese Rdeči kapici, prizanešeno pa je tudi volku.

Ko bo v marcu pomlad že trkala na duri, bo otroke očarala uspešnica Lutkovnega gledališča Ljubljana Bi se gnetli na tej metli? Besedilo škotske pisateljice Julie Donaldson popelje gledalce v živalski svet, kjer živi prav nič zlobna čarovnica, ki s svojo mačko potuje na metli. Zaradi velike hitrosti in mačje nagajivosti čarovnica izgubi svoje pokrivalo, zato se spusti na tla in ga išče vsepovsod. Z vsakim izgubljenim predmetom se znajde pred vrsto preizkušenj, pri katerih ji pomagajo vedno novi prijatelji, ki predmete najdejo po naključju, za nagrado pa dobijo en krog z metlo.

Zadnje gledališko srečanje Družinskega abonmaja bo 23. aprila 2022, ko bodo mali gledalci spremljali hudomušno predstavo ljubljanskega Mini teatra Kakčeve dogodivščine, v režiji Ivice Buljana. Delo je napisala švedska avtorica mladinskih knjig Pernillo Stalfelt. Otroci se bodo seznanili z izvirnim slogom pisateljice in ilustratorke, ki se s kančkom humorja loteva tabujev otroškega sveta. Vsebina je zanimiva in zabavna, obenem opozarja na teme, kot sta zdravje in ekologija, ki sta v današnjem času stalno v ospredju.

Blagajna Slovenskega stalnega gledališča bo med prazniki odprta od 20. do 22. decembra, od 28. do 30. decembra in od 3. januarja dalje, od 10. do 14. ure.

Mali ljubitelji gledališča, ne zamudite teh prisrčnih srečanj s pravljičnimi predstavami!

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme