“Štirje fantje muzikantje” so navdušili gledalce in selektorico

V lanskem juniju 2011 so po kar nekaj mesecih garaškega dela mladi, ki so se pripravljali na birmo pri Slovenskem pastoralnem središču pri sv. Ivanu v Gorici, pod odločnim in temperamentnim mentorstvom učiteljice in katehistinje Katerine Ferletič in pod domiselno in potrpežljivo taktirko režiserja Franka Žerjala z velikim uspehom premierno uprizorili lutkovno predstavo v verzih Miroslava Košute Štirje fantje muzikantje, o štirih živalicah, ki se odpravijo od doma, saj po dolgih letih služenja pri svojih gospodarjih z veliko grenkobo spoznajo, da hvaležnosti na tem svetu ni. Uprizoritev z lepimi velikimi lutkami na palici, ki sta jih natančno izdelali Katerina Ferletič in Ana Turus v lutkovni delavnici, ki jo je imela vrhunska mojstrica v izdelovanju lutk Breda Varl v Kulturnem centru Lojze Bratuž, je doživela laskavo pohvalo na premieri prisotnega avtorja Miroslava Košute. Da je uprizoritev, nastala pod okriljem Skupnosti družin Sončnica, sporočilno jasna in razgibano ter privlačno odigrana, so mladi izvajalci dobili potrdilo na vseh ponovitvah. Predstava je namreč romala po vseh goriških osnovnih šolah in vrtcih, na nižji srednji šoli I. Trinko v Gorici so si jo najstniki ogledali na dan slovenske kulture in ravnateljica Elisabetta Kovic je dejala, da tako lepe in živahne Prešernove proslave, ki so jo tako zavzeto spremljali učenci, ni še bilo na šoli. Mladi lutkarji so svoj gledališki podvig prikazali tudi šolarjem in malčkom iz vrtca v Križu pri Trstu, na Vrhu Sv. Mihaela na povabilo domačega društva in posneli so jo na tržaškem sedežu Rai. V septembru jih pričakujejo na Mirenskem Gradu.

Gostovanje gledališke skupine O’Klape je imelo poseben prizvok v OŠ O. Župančič v Gorici, saj si je lutkovno predstavo prišla ogledat dramaturginja Martina Mrhar, selektorica Srečanja otroških gledaliških skupin Severnoprimorske 2012, ki ga prireja Javni sklad Republike Slovenije, območne izpostave Tolmin, Ajdovščina, Idrija in Nova Gorica. Mali gledališki navdušenci, ki so imeli za seboj že nekaj ponovitev, so gladko obvladali tekst in sproščeno odigrali predstavo, tako da jih je selektorica Mrharjeva, ob pohvali za zelo lepo izvedeno predstavo s petjem v živo, za dober odrski govor, domiselno scenografijo in njeno uprizoritveno uporabo ter ne nazadnje zaradi sodelovanja fantov – kar je redkost pri tovrstnih skupinah!!! – izbrala za finalni del regijskega srečanja, ki je slovesno ob čestitkah potekal v Kinogledališču Tolmin v petek, 20. aprila, v dopoldanskih urah. Poleg njih je od osmih prijavljenih otroških skupin – med njimi je bilo tudi Kulturno društvo Gledališče na vrvici s predstavo Kaj se je Sneguljčici zares zgodilo v priredbi in režiji Emila Aberška -, selektorica Mrharjeva za finalni del regijskega srečanja v Tolminu izbrala še dve, Lutkovno dramsko skupino OŠ Šturje, Ajdovščina, s predstavo Muca Copatarica (igralci 1. do 3. r.) in Dramsko skupino OŠ Šempas s predstavo Prjatlce (igralci od 4. do 9. r.) Uvrstitev v ta tolminski finalni del je zelo velik uspeh za naše goriške lutkarje (iz zamejstva so bili seveda edini), ki so v Tolminu ob spremljevalcih, zagnani mentorici Katerini Ferletič ter prizadevnemu režiserju Franku Žerjalu, doživeli ponoven uspeh. Dvorana je bila ob njihovem nastopu natrpana, kajti gledalce je vanjo gnala tudi radovednost, da bi pobliže občudovali lutke, izdelane pod vodstvom Brede Varl. Člani O’Klape so z nastopom v Tolminu našteli že sedemnajsto ponovitev (!), kar je nekaj izrednega za tako najstniško gledališko skupino, in že zaradi tega zaslužijo najvišjo pohvalo. Njihovo predstavo kot ostali dve si je v Tolminu ogledala Maja Gal Štromar, državna selektorica srečanja otroških gledaliških skupin Slovenije, ki jo do 10. maja čaka še nekaj ogledov, saj se je na državno srečanje uvrstilo kakih 70 – 80 skupin. “Gran finale” tega državnega srečanja otroških gledaliških skupin bo 5. junija v Velenju. Morda pa bodo tudi naši goriški lutkarji med finalisti! Maja Gal Štromar se je v Tolminu na pogovoru z mentorico Ferletičevo in režiserjem Žerjalom pohvalno izrazila o predstavi O’ Klape, predvsem zaradi lepo in dobro razvitega uprizoritvenega loka, ki doseže vrh, napetost in seveda končni razplet. Vsi lutkarji so prejeli njeno pohvalo. Nekaj pripomb je imela le k vodenju lutk, ki bi morale imeti “več življenja”, a naši lutkarji so šele začetniki, če bodo vztrajali na tej poti, bodo tudi lutke v njihovih rokah zadobile še več živosti.
Gledališki skupini za ta odlični uspeh naj gredo iskrene čestitke z željo, da bi se še tako dobro imeli v tej uigrani družbi vrstnikov, kar je iskrena želja mentorice, in še kaj lepega in kakovostnega ustvarili z zdaj že popolnoma “osvojenim” režiserjem Frankom Žerjalom.

IK

Pomembno priznanje za gledališko skupino O’Klapa

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme