Aktualno

Stihe Ljubke Šorli prežarja velika ljubezen

Stihe Ljubke Šorli prežarja velika ljubezen

Piše Iva Koršič: Knjižnica Franceta Bevka / Predstavitev Goriških pesmi

Petindvajset let je minilo, odkar je prenehalo utripati plemenito srce pesnice Ljubke Šorli (1910-1993), ki ni nikdar gojila temne misli sovraštva, kljub temu da je v svojem življenju doživela veliko gorja. Že v najlepših mladih letih je okusila grozno praznino ob tragični smrti nadvse ljubljenega moža Lojzeta Bratuža, ki so ji ga umorili fašisti in kateremu je namenila večino svojih zelo številnih pesmi.
Prav poeziji je zaupala vso svojo bolečino in seveda neomajno ljubezen do svojega dragega Lojzeta, do svojih otrok in do svojega teptanega naroda, pa tudi do svojih učencev, katerim je radovoljno podarila veliko svoje življenjske moči. Še zdaj se njeni nekdanji šolarji spominjajo predvsem materinskega odnosa, s katerim je nežno pristopala k njihovim srcem. Ob dvajsetletnici njenega odhoda v večnost je pri založbi Art izšla nova zbirka njenih pesmi pod naslovom Goriške pesmi. Že naslov razkriva, da se zbirka navezuje na pesniško zbirko Tolminske pesmi, ki je izšla l. 2003 pri založbi Branko. Le-to je uredil Marijan Brecelj in vsebuje pesmi iz prvih tridesetih let pesničinega življenja. Tokratni urednik zbirke je pesničin nečak Igor Tuta, kateremu je ogromno pesniško zapuščino svoje mame zaupala njegova sestrična prof. Lojzka Bratuž. Med to neprecenljivo dediščino je naštel 1030 pesmi, od teh kar 233 sonetov (verjetno jih je napisala največ od vseh slovenskih pesnikov ali pesnic!). Za knjigo je Tuta odbral še neobjavljene pesmi ali take, ki so bile objavljene le v revijalnem tisku, od Gorice do Južne Amerike, in so nastale po selitvi Ljubke Šorli iz rodne Tolminske v Gorico l. 1933, po poroki z Lojzetom Bratužem. V našem obsoškem mestu je nato ustvarjala 60 let. Novo zbirko pesmi Ljubke Šorli sta na zelo dobro obiskanem srečanju v Knjižnici Franceta Bevka v Novi Gorici, v ponedeljek, 28. maja 2018, ob častnem pokroviteljstvu župana mestne občine Nova Gorica Mateja Arčona, ob prisotnosti podžupanje Mateje Zavrtanik Ugrin in hčerke Ljubke Šorli, prof. Lojzke Bratuž, predstavila urednik zbirke Igor Tuta in prof. Marija Mercina, avtorica spremne besede. Pomenljiv uvod v lepi dogodek je bila pesem Ljubke Šorli Spominčice, ki jo je uglasbil Maks Strmčnik, zapela pa jo je sopranistka Polona Kante ob klavirski spremljavi Mirjam Furlan. (Okrog 30 glasbenikov je uglasbilo pesmi Ljubke Šorli, največ jih je seveda Lojze Bratuž). Na srečanju so se besede zlivale s pesničinimi verzi, ki so jih poleg omenjene sopranistke brale Kaja Čelan, Vida Marjetica Feguš, Pavla Hvalič, Greti Ličen, Jana Rajh Plohl in Olga Šušmelj. Skozi vse pesmi se pretaka tankočutna duša Ljubke Šorli, celo življenje hrepeneča po tisti ljubezni, ki ji je bila nasilno iztrgana.
Mercinova je uvodoma naglasila, da se je Nova Gorica v preteklosti že izkazala kot vredna dediščine Ljubke Šorli, saj ji je med drugim posvetila l. 2000 simpozij, leta 2002 je izšel zbornik, l. 2013 pa so na Erjavčevi ulici, zraven Lojzeta Bratuža, postavili njen doprsni kip. Pri vseh treh zamislih in uresničitvah so sodelovali Slavistično društvo Nova Gorica, Krajevna skupnost in MO Nova Gorica. Ob 100-letnici pesničinega rojstva je Univerza v Novi Gorici priredila mednarodni simpozij v Kulturnem domu v Gorici z naslovom Uporno sem viharjem kljubovala.
Igor Tuta je razkril, da se je zamisel o novi zbirki porodila že l. 2003, ko so izšle Tolminske pesmi, na pobudo Marijana Breclja, dolgoletnega garača v novogoriški knjižnici. Zdelo se mu je prav, da se dopolni ta zbirka 60 pesmi, porojenih v objemu tolminskega planinskega sveta. (…)
Cel zapis v tiskani izdaji

07.06.2018

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!