Števerjanski koledniki so s pesmijo obiskali domačine

Piše: IK

Praznik Gospodovega razglašenja

Tudi na letošnji praznik Gospodovega razglašenja, 6. januarja 2024, si je pod okriljem SKPD F. B. Sedej iz Števerjana šest mladih števerjanskih fantov, Samuele Mian, Nikolaj Skok, Lapo Farolfi, Franc Miklus, Ivan Devetak in Bernard Terpin, z organizatorjem, vodjo in voznikom Ivanom Boškinom, nadelo krasna oblačila in tipična pokrivala, “turbane”, in se preobrazilo v tri modre z Vzhoda, ki so se prišli poklonit novorojenemu Jezuščku. Niti deževno vreme jih ni zaustavilo na koledniški poti po briških gričih, kamor so se napotili razdeljeni v dve skupini. S pesmijo so že na predvečer praznika Svetih treh kraljev obiskali nekatere rojake, ki stanujejo v Gorici, in jim pričarali nekaj duha nekdanjega časa. Na sam praznik Gospodovega razglašenja so se pojavili tudi v cerkvi sv. Mavra in Silvestra v Pevmi. Po vstopni pesmi jutranje sv. maše, ki jo je daroval p. Jan Cvetek (na koru so kot vselej peli požrtvovalni pevci ob orgelski spremljavi neutrudnega Zdravka Klanjščka), so odpeli koledniške stihe ob lepih, gibljivih jaslicah, poleg katerih so ob tej priložnosti, po dolgem času, stale tudi neprecenljive jaslice na lesenem triptihu, ki jih je izdelal Tone Kralj (1900-1975) in bi bile potrebne restavratorskega posega, saj so se v okvir zajedli črvi.

Koledniki so nato nadaljevali svoj obhod razpršenih briških domačij, na katerih so jih prijazno sprejeli, pogostili in jim dali denarni prispevek v dobrodelne namene. Druga skupina mladih kolednikov se je v popoldanskih urah udeležila tudi sv. maše, ki jo je v števerjanski cerkvi sv. Florjana in Marije Pomočnice daroval p. Jan Cvetek.

Letos bodo zbrana sredstva namenili združenjema A. B. C. – Associazione per i Bambini Chirurgici del Burlo ONLUS in Anffas ONLUS Gorizia – Associazione Nazionale Famiglie di Persone con Disabilita’ Intellettiva e /o Relazionale, kot je bilo napovedano na letaku, ki ga je likovno mikavno opremila Amy Devetak, petošolka OŠ Alojz Gradnik Števerjan.

Tudi tokrat je te mlade, ki so svoj prosti čas velikodušno darovali za obujanje in ohranjanje pomenljive starodavne navade, da je današnji površni potrošniški čas ne bi izbrisal iz spomina, v kraljevska oblačila z raznimi krznenimi obrobami in drugimi našitki ter “dragulji” vestno in skrbno, s posebno pazljivostjo na detajle, kar je njena odlika, oblekla Snežica Černic, zmeraj pripravljena s šivanko in domiselnostjo priskočiti na pomoč pri kostumografskem delu. Njej in mladim kolednikom naj gre prisrčna zahvala.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme