Števerjanski festival je ponovno navdušil

Piše: Obi Fotografije: DD

Narodno-zabavna glasba

Prvi julijski vikend je v Števerjanu tradicionalno vezan na dolgoletni in znani Festival narodno-zabavne glasbe, ki je po lanski pokovidni izvedbi končno spet zacvetel kot eno izmed priljubljenih srečanj za ansamble iz Slovenije in zamejstva. SKPD F.B. Sedej je v festivalsko dogajanje vpeto od prvega do zadnjega člana in za ta podvig celotna vas “kot en mož” sinergično utečeno deluje, da vsak dobi svojo vlogo in jo vestno in zavzeto opravlja. Ta močna povezanost je pod števerjanskim zvonikom vse tja do prireditvenega prostora pod borovci razpoznavni znak festivala in prav gotovo ena izmed njegovih odlik, poleg kvalitetne ponudbe, vrhunske organizacije in dolgoletne izkušnje. 

Na letošnjo izvedbo festivala, 51. po vrsti, se je prijavilo kar dvanajst ansamblov, s pohvalnim dejstvom, da so bili trije iz zamejstva (Brin iz Sovodenj ob Soči, Rujni muzikanti iz Slivnega in že zgodovinski Taims z Opčin), izmed vseh pa je bilo kar sedem debitantov.

Od prejšnjih se je letošnja izvedba razlikovala tudi po novih pravilih, ki so po razpisu ansamblom omogočala tudi uporabo elektronskih instrumentov, kar je zagotovo povečalo možnost prijave več skupinam, kar se je organizatorjem gotovo obrestovalo.

Festivalsko dogajanje se je raztegnilo v tri dni, saj je že v petek, 30. junija, potekal prvi polfinalni večer, na katerem so ansambli pred dvema komisijama (za besedilo in za glasbo) izvedli vsak po dve skladbi, od katerih mora biti ena iz zakladnice narodno-zabavne glasbe, druga pa izvirna skladba, ki na festivalu doživi praizvedbo. Tako so se zvrstili ansambli Brin, Fantje izpod Šilentabra, Šmarnogorski kvintet, Rujni muzikanti, Peter Prohart trio, trio Unis, Taims, Godci novi veseli jahači, Boršt, Gašperja Mirnika, Pik in Emonski tamburaši. Komisija za glasbo je po dolgem premisleku v finale uvrstila deset ansamblov, ki so imeli možnost ponovno nastopiti v nedeljskem finalu.

Sobota je po novem posvečena festivalskemu večeru z glasbo v živo, ko je številne obiskovalce, ki so imeli možnost pokusiti žlahtno briško kapljico in domače dobrote, med katerimi zagotovo prednjačijo znameniti pečeni piščanci, razveseljeval ansambel Igor in zlati zvoki.

Vrhunec dogajanja pa je gotovo predstavljalo nedeljsko popoldne. Med zabavnim in uigranim napovedovanjem Valentine Oblak in Primoža Forteja, ki sta popestrila odrsko čarobnost že v petkovem večeru, se je številnim poslušalcem obetal nastop vseh v finale uvrščenih ansamblov. Najprej je navzoče pozdravila predsednica društva F. B. Sedej, Ilaria Bergnach, ki je poudarila pomembnost razvoja tudi takih dolgoletnih prireditev, kakršna je števerjanski festival, saj so prav novosti tiste, ki omogočajo prilagajanje tradicije inovaciji. Sledil je pozdrav županje France Padovan, nato so se publiki, ki jo je poleg častnih gostov in obiskovalcev sestavljalo kar zajetno število navijačev posameznih ansamblov, predstavili protagonisti festivala – ansambli, ki so se uvrstili v finale. Fantje izpod Šilentabra so z večglasnim petjem in zgodovinskimi instrumenti sledili tradiciji narodno-zabavne glasbe, za njimi je nastopil suvereni Šmarnogorski kvintet, nato pa obetavni kraški ansambel Rujni muzikanti. Sledila sta dva tria, uigrana Peter Prohart trio in trio Unis, nato je številni ansambel Taims doživel “ponovni debi” po več letih, finale pa so zaključili ansambel Boršt, ki je navdušil občinstvo, ansambel Gašperja Mirnika, katerega člani so stari le od 12 do 16 let, kar predstavlja lep obet za razvoj te glasbene zvrsti v prihodnje, in pa stari znanci festivala, ansambel Pik ter ansambel Emonski tamburaši, ki je predstavil tudi nekoliko različne tipe instrumentov, kakor smo jih navajeni.

Komisiji nista imeli lahkega dela, saj so vsi ansambli pokazali zavzetost in predanost, slednjič pa sta se komisija za besedilo, ki so jo sestavljali Nina Pahor, David Bandelj in predstavnica društva Martina Valentinčič, ter komisija za glasbo v sestavi Mike Orešar, Hanzi Kežar, Marijana Mlinar, Andrej Plesničar, Igor Podpečan, Jani Rednak in predstavnik društva Nikolaj Pintar odločili za nagrade, ki so bile porazdeljene med različne ansamble.

Tretjo nagrado je prejel Šmarnogorski kvintet, drugo Peter Prohart trio, ki je prejel tudi nagrado za najboljšega debitanta, prva nagrada in trofeja društva Sedej pa je šla v roke ansambla Pik. Slednji je bil tudi izvajalec skladbe, nagrajene za najboljšo melodijo (Miha Volk) in za najboljše besedilo (Matej Kocjančič), z naslovom Sreča drugih. Nagrado občinstva je prejel ansambel Boršt.

S podelitvijo nagrad je tako padel zastor na 51. izvedbo števerjanskega festivala, dogajanje in druženje poslušalcev, izvajalcev in obiskovalcev pa sta se na trgu zavlekli pozno v noč, saj je na koncu prevladala glasba in njena povezovalna moč.

Števerjansko društvo Sedej pa je lahko upravičeno zadovoljno z obiskom, izvedbo in vsestransko podporo festivala, ki je doživel tudi predvajanje v živo po valovih Radia TS A in ga je posnela deželna televizija RAI, ekipa tehnikov društva Sedej pa je omogočila tudi predvajanje po družbenih omrežjih.

Skratka, nadvse pozitivna izvedba, ki bo organizatorjem prav gotovo v spodbudo še za prihodnje izvedbe, na katere so se prav gotovo začeli pripravljati že od naslednjega dne po zaključku.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme