“Stanovanje smo predstavili tudi po videoklicu”

Piše: Anastazija Pertot

POGOVOR / Vesna Gruden, zaposlena v agenciji za nepremičnine

Kot vemo, veliko industrij in trgovinskih obratov se je zaradi pandemije ustavilo. Marsikdo bi rekel, da sta se zaradi tega ustavila tudi prodaja hiš ali najem stanovanj, a ni tako. Odkar je vlada prvič razrahljala ukrepe, to se pravi lansko leto v maju, je ta sektor doživel velik zagon. Pogovorili smo se z mladim dekletom, Vesno Gruden, ki je zaposlena v agenciji za nepremičnine Borea v Sesljanu.

Vesna, predstavi se nam!

Ime mi je Vesna Gruden, doma sem iz Vižovelj in stara sem 24 let. Zelo rada kuham, predvsem orientalske jedi, in rada  pečem sladice. V prostem času rada poslušam tudi glasbo, hodim na sprehode in se srečujem s prijatelji.

Povej nam kaj o svoji študijski poti!

Obiskovala sem licej Franceta Prešerna v Trstu, in sicer jezikovno smer. Po končani višji šoli sem se odločila za fakulteto za turistične študije v Portorožu. Diplomirala sem julija leta 2019. Po pravici povedano, sem bila še precej prepričana o izbiri te poti, ker sem se spraševala, kje bi lahko najbolje izkoristila vse jezike, ki sem se jih učila, to se pravi nemščino, angleščino, ruščino in seveda slovenščino in italijanščino. Najbolj primerna se mi je zato zdela prav fakulteta za turistične študije v Portorožu.

Kje pa delaš zdaj in koliko časa si že na tem delovnem mestu?

Delam v agenciji za nepremičnine Borea v Sesljanu. Tu sem začela delati približno pred enim letom. 

Si morala opraviti še kak drug izpit oziroma študirati za to delo?

Ja, seveda. Opravila sem tečaj “tehnike dela v tajništvu” prav za agencijo nepremičnin. Morala bi ga bila opraviti lansko leto v februarju oziroma marcu, a zaradi nastopa pandemije sem ga opravila komaj novembra, in sicer preko agencije I.R.E.S, ki organizira razne tečaje. Tečaj je zajemal področja, kot so na primer splošna komunikacija, to se pravi komunikacija po telefonu, računalniku itd., druga področja pa so bila marketing in social, informatika, pravo … Imeli smo tri profesorje, ki so nas uvedli v svet nepremičninskih agencij.

Misliš, da sta tvoj univerzitetni študij in tvoje zdajšnje delo nekako povezana? To se pravi, si lahko s svojim študijem pomagaš pri delu?

Ja, rekla bi, da ja. Na univerzi smo imeli nekatere podobne predmete, kot so marketing, upravljanje, nekaj prava … Seveda, ko začneš delati, se veliko naučiš, v tem primeru uradniško delo, spoznaš pogodbe, delo v stiku s strankami in še veliko drugega. Kar pa mi je res pomagalo, so jeziki, saj prevajam oglase agencije v angleščino in nemščino.

S čim pa se pravzaprav ukvarjaš?

Imam prvi stik s strankami. Pokličejo v agencijo za določeno nepremičnino, ki jim jo na kratko predstavim, in če so zainteresirane, določim zmenek. Drugače pa kontroliram maile, prevajam ter pišem oglase in jih objavljam na različnih portalih. Upravljam tudi našo Facebook stran, kjer objavljamo oglase, razne nasvete za hišo, značilnosti območja … Poleg tega pa pripravljam različne pogodbe.

Kaj pa bi nam lahko povedala o nepremičninskem trgu v našem okolju, je še precej razširjen?

Ja, ja, še precej. Imamo veliko povpraševanja predvsem od lanskega maja in junija, ko je vlada razrahljala ukrepe. Nekatere stranke pokličejo v agencijo, pridejo na zmenek že isti dan in se tudi takrat odločijo za nakup. Vse zelo na hitro. Drugi pa iščejo stare hiše, predvsem zaradi tega bonusa, ki ga je ponudila vlada. Velika večina ljudi pa išče hišo v naravi.

Kdo pa kupuje tu v naših krajih? Samo domačini ali tudi tujci?

Večinoma kupujejo domačini, z besedo domačini pa mislim na ljudi, ki živijo v okolici, to se pravi tudi v mestu. Ti iščejo nepremičnine predvsem na Krasu. Veliko pa je tudi tujcev, kot so Angleži, Avstrijci in Nemci, ki pa jih zanimajo bolj počitniška stanovanja blizu morja. Treba je povedati, da imajo v obalnem območju, to se pravi v Sesljanu, Devinu in tudi Vižovljah, hiše višjo ceno.

Ali se je s prihodom virusa trg ustavil oziroma “padel”?

Ko se je vse komaj pričelo, marca in tudi aprila, se je vse ustavilo tudi zato, ker smo bili kot agencija zaprti. Potem pa, kot sem že povedala, smo začeli delati s polno paro.

Kako pa potekajo zdaj predstavitve hiš, kot prej ali se je treba držati drugačnih pravil?

Danes skušamo posredovati čim več informacij po telefonu, in če ni prav izrecno nujno, skušamo ne sprejemati strank v uradu. Ko pa predstavimo hišo strankam, si moramo seveda nadeti masko in pokrivala za čevlje. Če predstavimo kakšno hišo ali stanovanje, kjer še živijo ljudje, morajo le-ti iti seveda ven. Po vsaki predstavitvi  moramo odpreti vsa okna, da vse lepo prezračimo. Enkrat smo predstavili stanovanje tudi po videoklicu.

Kdo pa kupuje, mlajši ali starejši ljudje?

Zadnje čase kupujejo mlajši, ki si ustvarjajo družino. Ker so prej živeli v manjšem stanovanju, iščejo večji prostor. Povprečna starost je okoli 35 oziroma 40 let. Prodajajo pa starejši.

Misliš, da bo s prihodom pomladi oziroma poletja trg dobil večji zagon?

Z veseljem povem, da trenutno imamo toliko povpraševanja, da ne moremo niti vseh zadovoljiti, tako da ne bi moglo biti boljše! Seveda, če se bo situacija še bolj pomirila, bo še boljše.

Kaj pa ti, Vesna, kateri so tvoji načrti za prihodnost?

Ah, to je lepo vprašanje. Po pravici nimam večjih načrtov, saj zaradi pandemije in vseh pravil ne moremo organizirati nič gotovega. Vsekakor, gotovo bom delala še naprej, in če se bo dalo, kaj organizirala.

Kakšne pa so tvoje želje?

Rada bi opravila kakšno delovno izkušnjo v tujini, toda ne vem še točno, kje in kdaj. Mislim, da bi mi bilo to zelo koristno, da bi izboljšala jezik, delovne veščine in spoznala drugačen način dela. Kar pa mi res manjka in bi rada naredila, je potovati. Rada bi obiskala Rusijo, točneje Moskvo in Sankt Peterburg.

 

Agencija za nepremičnine Borea ima svoj urad v Sesljanu in je odprta od ponedeljka do petka, od 9.00 do 18.00. Poleg tega lahko kadarkoli obiščete njeno Facebook stran in spletno stran z imenom Borea Immobiliare.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme