SSk je predstavila kandidate

Piše: Matevž Čotar

V petek, 24. februarja 2023, je stranka Slovenska skupnost na svojem sedežu v ulici Gallina v Trstu predstavila kandidate za letošnje deželne volitve. Stranka je naslednji dan med drugim kot prva v deželi tudi vložila kandidatne liste na sedež Dežele FJK v ulici Sabbadini v Vidmu.

Na predstavitvi so spregovorili deželni tajnik stranke SSk Igor Gabrovec, predsednik Peter Močnik in pokrajinska tajnika Marko Pisani ter Julijan Čavdek. Prisotni so bili tudi nekateri kandidati, ki so se  predstavili in poudarili, da bodo skušali narediti vse, da bi stranka SSk dobila čim več glasov. Med temi so bili poleg že omenjenega Marka Pisanija Pavel Vidoni, Matia Premolin, Mirko Sardoč in Danilo Savron.

Tajnik SSk Igor Gabrovec je dejal, da bo letošnja kampanja za deželne volitve kratka in intenzivna. Prepričati bo treba številne volivce, da se volitev sploh udeležijo, saj je bila zadnjič na deželni ravni volilna udeležba zelo nizka, prav takšna je bila na februarskih deželnih volitvah v Laciju in Lombardiji.  Stranka SSk je tudi tokrat formalizirala dogovor z Demokratsko stranko; le-ta omogoča stranki, ki je izraz slovenske narodne skupnosti, da z dosegom 1 % izvoli svojega svetnika. Izvoljen je kandidat, ki prejme največjo število preferenc v okrožju, ki se najboljše uveljavi. Statistično je bil to seveda vedno Trst, saj je ta pokrajina večja in tu so Slovenci najbolj prisotni oz. se vsaj najbolj množično opredeljujemo za slovenske kandidate oz. stranko, je dodal Gabrovec. Liste so pri SSk sestavljali na dolgi vrsti sestankov, poslušali so veliko potencialnih kandidatov in opravili veliko dela na pokrajinski ravni. Cilj stranke ni bil le izoblikovati liste z imeni in priimki, ampak tudi da bi ta predstavljala pisano stvarnost Slovencev v Italiji, ki je raznolika, politično in ideološko pluralna, kulturno in športno razvejena, skratka vsestransko bogata, je poudaril tajnik, ki je razkril, da je vprašal za kandidaturo marsikaterega slovenskega predstavnika, ki ni tradicionalno iz okolja SSk. Stranka je namreč odprta prav vsem, če se le-ti prepoznavajo v vrednotah SSk, ki so zapisane v statutu in splošno znane. Stranka ima tako svojo kandidatno listo v vseh petih volilnih okrožjih. Kandidati so moški in ženske različne starosti in z različnih področij delovanja. To so osebe, ki so v stranki že zgodovinsko prisotne, a tudi novi obrazi in predstavniki mlajše generacije. Vsak s svojim delom, stilom, izkušnjo poznanstvi in ugledom je na neki način zastavonoša in ambasador tega, kar je skupna zbirna stranka, je še dejal Gabrovec. Volilno kampanjo bo stranka razvijala po tradicionalnih poteh, predvsem na terenu oz. na območju (vaseh, društvih itd.), a tudi preko digitalnih pripomočkov oz. preko spleta in socialnih omrežij, saj je postalo pomembno doseči volivce tudi po teh kanalih. Podpora bo seveda za predsedniškega kandidata Massima Moretuzza, ki se bo boril v težki bitki s sedanjim predsednikom Massimilianom Fedrigo. Glede na politično sceno zadnjih let ima stranka tudi največ možnosti za izvolitev predstavnika v deželni svet, saj je možnost izvolitve slovenskega kandidata v drugih večjih italijanskih strankah težja.

Pokrajinska tajnika Pisani in Čavdek sta nato na kratko predstavila ostale kandidate na listah.

Na Tržaškem poleg že omenjenih Pisanija, Premolina, Vidonija, Sardoča in Savrona, kandidirajo Marija Doroteja Brecelj, Katja Dolhar, Tanja Peric in Tomaž Simčič.

Na Goriškem bodo kandidirali Franca Padovan, David Grinovero, Martina Šolc, Marjan Brecelj in Veronika Terpin.

Petnajst kandidatov obsega lista za Videmsko, na kateri je domačinka Anna Wedam (prav tako tudi na kandidatni listi za Tolmeč) na prvem mestu. Ob njej pa so še Francesco Biancuzzi, Katja Dolhar, Adriano Corsi, Tanja Peric, Marco Milkovic, Manuela Quaranta Špacapan, Matej Pintar, Donatella Serafino, Marko Pisani, Orietta Skok, Silvan Primosig, Martina Valentincic, Bernard Spazzapan in Pavel Vidoni.

Deset pa je kandidatov na Pordenonskem. Tu je na prvem mestu Manuela Quaranta Špacapan, ob njej pa še Francesco Biancuzzi, Tanja Peric, Adriano Corsi, Donatella Serafino, Julijan Čavdek, Orietta Skok, Silvan Primosig, Martina Valentincic in Bernard Spazzapan.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme