SSG / Zadnja premiera sezone 2020-21

Fotografije: Luca Quaia

Slovensko stalno gledališče bo zaključilo program sezone 2020/2021 s posebnim doživetjem, saj bo v sodelovanju z Zavodom Senzorium in z ljubljansko AGRFT uprizorilo predstavo s senzorialnimi elementi Dišeče skrivnosti – sprehod po zgodovini vonjav. Scenarij, scenografijo, oblikovanje luči, videa in vonjav podpisuje strokovnjakinja na tem področju, režiserka Barbara Pia Jenič.

Občinstvo se bo lahko vživelo v umetniški sprehod s pomočjo vseh čutov, med katerimi so tudi vonjave, ki pričarajo ozračje posameznih zgodovinskih dob. Za razliko od klasičnih senzorialnih predstav, bo nova koprodukcija interaktivna le v kolikor bo prinašala vonjave na oder in med publiko, se pravi brez individualnega pristopa do gledalca. Dišeče ozračje bo sooblikovalo prostor skupaj s scenografijo in s kostumi priznanega dizajnerja Alana Hranitelja. Dramska pripoved nagovarja tako več čutov, saj, kot je napisala dramaturška svetovalka Ana Obreza: »neposredna uporaba za vsako obdobje značilnih vonjav briše ločnico med odrom in avditorijem: igralci in gledalci dihajo isti vonjavi zrak, uživajo isti duh, se potapljajo v isti dišavni bazen

Glavna lika sta Tom in Violeta, ki se spoznavata in približujeta z brskanjem po spletni enciklopediji, preko katere prehodita zgodovino dišav in razvoja izdelave parfumov. Dokumentarno zasnovani prizori iz zgodovine se materializirajo v »povečani čutni razsežnosti« in spregovorijo o znanih likih (od Kleopatre in Nerona do Napoleona in Ludvika XIV), kot tudi o obredni ali komunikativni vlogi parfumov.

Igralci Nebojša Rako, Tina Gunzek, Nikla Petruška Panizon, Maja Blagovič in Franko Korošec pospremijo gledalce v to posebno gledališko doživetje, ki bo kljub obveznemu nošenju medicinskih mask v dvorani ponudilo nenavadno potovanje skozi čas in njegove vonjave. Dramsko pripoved dopolnjujejo zvoki in glasba Petra Penka, koreografije Branka Potočana in video. Predstava bo na sporedu od 22. oktobra do 7. novembra v Trstu, 8. novembra pa bo gostovala z abonmajsko ponovitvijo v Gorici in bo vedno opremljena z italijanskimi nadnapisi.

Predstava Dišeče skrivnosti zaključuje sklop abonmajskih produkcij v sezoni 2020/2021, ki vsebuje še eno gostujočo predstavo in sicer psihološki triler Trije milijoni minut Mestnega gledališča ljubljanskega, na sporedu 19. novembra. V četrtek, 28. oktobra pa bo Slovensko stalno gledališče predstavilo spored nove sezone, ki se bo letos izjemoma pričela decembra.

 

Slovensko stalno gledališče v sodelovanju s Senzorium Zavodom in UL AGRFT Ljubljana

DIŠEČE SKRIVNOSTI

Sprehod skozi zgodovino vonjav

Scenarij, režija, scenografija, oblikovanje luči, videa in vonjav: Barbara Pia Jenič

Dramaturška svetovalka: Ana Obreza

Kostumi: Alan Hranitelj

Zvok in glasba: Peter Penko

Koreografija: Branko Potočan

Lektorstvo: Lara Jerkovič AGRFT

Asistentka kostumografa: Ana Janc

Vokal: Zala Hodnik

Čembalo: Drejc Pogačnik

IGRAJO: Nebojša Rako, Tina Gunzek, Maja Blagovič, Nikla Petruška Panizon, Franko Korošec

PREMIERA IN PONOVITVE

petek, 22. oktobra, ob 20.00 – RED A1, premiera

petek, 29. oktobra, ob 20.00 – REDA A2, A3

sobota, 30. oktobra, ob 20.00 – RED B1

nedelja, 31. oktobra, ob 16.00 – RED C1 (z avtobusnim prevozom)

sobota, 6. novembra, ob 20.00 – REDA B2, B3

nedelja, 7. novembra, ob 16.00 – REDA C2, C3 (z avtobusnim prevozom)

v Veliki dvorani SSG v Trstu

ponedeljek, 8. novembra, ob 20.00 – Kulturni center Lojze Bratuž, Gorica

z italijanskimi nadnapisi

REZERVACIJA OBVEZNA

Blagajna SSG – tel 040 2452616 (od torka do petka, 10-14)

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme