SSG v sodelovanju z Glasbeno matico vabi v Opero SNG Ljubljana

Tudi Slovensko stalno gledališče bo v sodelovanju z Glasbeno matico počastilo dvestoletnico rojstva Richarda Wagnerja z odmevnim glasbenim dogodkom, ki spada v izbirni, zeleni abonmajski programski sklop SSG. V soboto, 26. januarja, bodo abonenti tega sklopa kot tudi drugi zainteresirani gledalci lahko izkoristili priložnost za ogled najnovejše koprodukcije Opere SNG Ljubljana in Cankarjevega doma, uprizoritve opere Leteči Holandec, ki bo v Veliki dvorani Cankarjevega doma v Ljubljani. Po letu 1984 je z zadnjo produkcijo Wagnerjevega Večnega mornarja uprizarjanje oper tega slovitega skladatelja v Sloveniji dobesedno zamrlo, zato so dogodek, ki zaznamuje začetek leta in vrhunec sezone, označili kot “prerod Wagnerja v Ljubljani”.
Wagnerjevo delo preveva silovito, neizmerno hrepenenje po ljubezni in odrešitvi nekakšnega prekletstva, dvojnost med strastno čutnostjo in vzvišeno ter čisto duhovnostjo. Ti motivi se pri njem v različicah prepletajo v operi Leteči Holandec oz. Večni mornar (1843), ki prikazuje usodo nesrečnega poveljnika fantomske ladje, obsojenega na večno blodenje in nemir, ki ju lahko preseže le ljubezen brezmejno zveste ženske.
Režiser Matjaž Berger je izhodišče za svojo vsebinsko zasnovo poiskal v razmišljanjih o ozadju in sporočilnosti Wagnerjeve opere v filozofskem smislu; v iskanju odrske podobe se je odločil za abstrakcijo morja, za koncept soli. Monumentalno scenografijo, zasnoval jo je Marko Japelj, in izjemno likovno podobo kostumov po zamisli Alana Hranitelja zaokrožujejo spektakularne projekcije in uporaba čarobnih svetlobnih učinkov, ki s kristalno belino soli na odru sestavljajo scensko opremo (ta do konca zaseda vse razpoložljive možnosti največjega slovenskega odra), ter številni vrhunski izvajalci v službi veličastne uprizoritve, za katero je režiser zapisal, da mora “slediti več redom Lepote in svojo eksistenco poiskati v polju nekega drugega Absoluta”.
Koprodukcija med SNG Opera in balet Ljubljana in Cankarjevim domom ter v sodelovanju s Simfoničnim orkestrom RTV Slovenija in Slovenskim komornim zborom je velikopotezni projekt, pri katerem ob domačih opernih solistih, dirigentu, opernem zboru, baletnem ansamblu ter orkestru sodelujejo tudi gostujoči solisti in glasbeni vodja. V vlogi Holandca, Sente, mornarja Dalanda in lovca Erika bodo nastopili ukrajinski basbaritonist Andrej Maslakov, Maida Hundeling (nekdanja štipendistka bayreuthske Fundacije Richarda Wagnerja), prvaka ljubljanske Opere SNG Saša Čano in Branko Robinšak. Orkester bo vodil dirigent Igor Švara, sin priznanega tržaškega dirigenta, skladatelja in pedagoga Danila Švare. Izvedba je v izvirnem nemškem jeziku s slovenskimi nadnapisi.
Gledališče bo poskrbelo za ogled opere in tudi za avtobusni prevoz z odhodom ob 16. uri s trga Perugino z dodatnima postajama na trgu Oberdan ob 16.15 in na glavnem križišču na Opčinah ob 16.30. Predstava v Ljubljani se bo pričela ob 19. uri. Rezervacija avtobusa in predhodni nakup vstopnic sta obvezna za abonente in za gledalce izven abonmaja. Abonenti Zelenega sklopa imajo pravico do brezplačnega avtobusnega prevoza, za vse ostale zainteresirane pa je na voljo izjemno ugodna ponudba, saj vsaka vstopnica stane 30 evrov, vključno s prevozom.

Opera Leteči Holandec bo v Veliki dvorani Cankarjevega doma

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme