SSG / V nedeljo, 28. januarja, bo na sporedu predstava “Savina Rupel – mati v Ravensbrucku”

SLOVENSKO STALNO GLEDALIŠČE – POPOLDANSKI ABONMAJSKI SKLOP

Gledališka skupina “Il Vello d’oro”

Anna Maria Damato

SAVINA RUPEL – mati v Ravensbrucku

režiserka Monica Angiuli

v sklopu festivala Raz/seljeni  

nedelja, 28.januar, ob 17.00

Velika dvorana SSG

 

Slovensko stalno gledališče bo počastilo Dan spomina z gostovanjem predstave apulijskega ansambla, ki pripoveduje primorsko zgodbo o tragediji deportacije in internacije v taborišču. »Savina Rupel – mati v Ravensbrucku« je predstava v italijanskem jeziku dramske skupine Il Vello d’oro, s katero avtorica Anna Maria Damato obravnava resnično zgodbo Prosečanke in grozot, ki jih je doživela v nacističnem taborišču v Ravensbrucku.  Besede avtorice je na gledališki oder postavila režiserka Monica Angiuli in obe ustvarjalki nastopata tudi v predstavi.

Savina je bila cvetličarka pri sv. Jakobu. Internirali so jo leta 1944 zaradi domnevnega sodelovanja s partizani. Nočna mora taborišča se je zanjo nepričakovano začela tik pred poroko. V taborišču je rodila sina Danila, ki je umrl dva tedna po rojstvu zaradi nečloveških razmer.

Savina je po vrnitvi spremenila travmo v pogumno pričevanje, da bi potomci spoznali vznemirljivo poglavje evropske zgodovine. Njena zgodba je zato dokument o grozotah nacističnih zločinov, a tudi o trdoživosti upanja. Sporočilo je odločno preseglo lokalne meje, kot dokazuje ta predstava, ki bo gostovala z enkratno ponovitvijo v okviru Popoldanskega abonmajskega sklopa SSG in festivala Razseljeni. Na sporedu bo v nedeljo, 28. januarja, ob 17.00 v Veliki dvorani SSG in bo opremljena s slovenskimi nadnapisi. Blagajna bo odprta uro pred začetkom. Brezplačni avtobus za gledalce bo kot običajno odpeljal iz Sesljana, z Opčin in Milj.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme