SSG: predstava Heidi v sklopu Družinskega abonmaja

Fotografije: Uroš Hočevar

SLOVENSKO STALNO GLEDALIŠČE – DRUŽINSKI ABONMA

SLG Celje

Johanna Spyri

Heidi

režiserka Ivana Djilas

sobota, 27. januar, ob 17.00  

Velika dvorana SSG

 

Generacije otrok so spoznale zgodbo sirote Heidi in njenega iskanja sreče sredi gorske narave. S tem romanom, ki je postal kasneje izjemno uspešna risanka, je švicarska pisateljica Johanna Spyri spregovorila o sproščenosti, ki jo človek najde v povezanosti z naravo, o uporništvu, vztrajnosti in pogumu, ki so gonilo življenjskih sprememb. Sporočilo te zgodbe nagovarja otroke in starše od leta 1881 in SLG Celje je z adaptacijo Tatjane Doma prelilo roman v gledališko uspešnico, ki je do danes presegla 80 ponovitev. V soboto, 27. januarja, ob 17.00 bo predstava gostovala na velikem odru SSG v sklopu Družinskega abonmaja. Režiserka predstave je Ivana Djilas (ki je v prejšnji sezoni sodelovala s SSG pri izvrstni predstavi za odrasle gledalce »Mario in čarodej«), koreografije je podpisala Maša Kagao Knez, avtorja songov sta Ana Duša in Branko Završan (ki v predstavi igra v vlogi Deda), avtor glasbe pa je Boštjan Gombač.

Heidi je sirota in po smrti staršev živi s teto. Ko se teti ponudi dobro plačana služba v mestu, odpelje Heidi k dedu na planino. Samotarski ded in Heidi se hitro navežeta, drug v drugem najdeta družino. On jo uči življenja z naravo, jo pri njenih raziskovanjih spodbuja in vzgaja v samostojno bitje. Nekega dne se nenapovedano vrne teta in odpelje Heidi v mesto za družabnico bolni Klari. Življenje v mestu je polno pravil in omejitev, ki jih pooseblja varuška, gospodična Rottenmeier. Klara živi v svetu samih prepovedi, ki naj bi jo obvarovale, v resnici pa ji škodujejo. Heidi je Klarino nasprotje, je svobodomiselna, uporniška, vedoželjna in vztrajna. Prav s svojim upornim duhom spodbudi Klaro, da začne živeti.

Uprizoritev poudarja zelo aktualne aspekte poučnega podteksta romana. Heidi je namreč zgodba o moči ljubezni in priča o tem, da so družina ljudje, ki se imajo radi, si pomagajo in skrbijo drug za drugega, ne glede na to, koliko članov jo sestavlja. Je zgodba o dveh različnih principih vzgoje, o vzgoji, ki otroka spodbuja, da postane samostojno in odgovorno bitje, čeprav je pot do tja včasih boleča, in vzgoji, ki otroka ščiti do te mere, da iz njega naredi psihičnega in fizičnega invalida.

Blagajna SSG bo odprta uro pred začetkom predstave. 

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme