SSG na spletu

31.01 NEDELJSKI TRIPTIH: ČAROBNA GORA

02.02 BESEDOČASJE: NADIA TERRANOVA

Januarski triptih nedeljskih spletnih objav Slovenskega stalnega gledališča se bo v nedeljo, 31. januarja zaključil s koprodukcijo po znameniti literarni predlogi. Virtualni zastor se bo tokrat dvignil nad Mannovo Čarobno goro, koprodukcijo SSG z ljubljansko Dramo.

Zgodba o mladem inženirju ladjedelništva Hansu Castorpu, ki pride v mondeno višinsko zdravilišče za štirinajst dni obiskat bolnega bratranca, a tam še sam zboli in ostane kar sedem let, vsebuje tako idejna in nazorska vprašanja turbulentnega časa z začetka dvajsetega stoletja kot tudi širšo sliko dekadentne družbe, ki v eskapizmu zaprtega in zavarovanega okolja sanatorija razkriva predvsem podobo (tudi našega) bolnega sveta vprašljivih in propadajočih vrednot. Predstavo je režirala mednarodno uveljavljena Mateja Koležnik, po dramatizaciji Katarine Pejović. V veliki zasedbi zasledimo imena vodilnih protagonistov slovenske dramske scene kot so Igor Samobor, Nataša Barbara Gračner in Marko Mandič. V tej koprodukciji so tržaško gledališče zastopali Vladimir Jurc, Luka Cimprič in Romeo Grebenšek, igrala pa je tudi Tržačanka Patrizia Jurinčič. Predstava bo kot vedno na sporedu ob 18.00 na facebook strani in youtube kanalu gledališča.

V torek, 2. februarja ob istem času pa bo sledila druga točka literarnega potovanja Besedočasje v partnerstvu z založbo Alphabeta. Izmenjave med italijanskimi in nemško govorečimi književniki, kot tudi razmišljanje na sodobne teme so vsebine projekta, ki je nastal na manjšinskem, južnotirolskem območju. Dejstvo, da je igralec Lorenzo Zuffi posnel v dvorani tržaškega Kulturnega doma fragmente iz predstavljenih literarnih del za spletno predvajanje, je postalo ključ za to sodelovanje. Založba je pripravila vrsto pogovorov z avtorji, ki jih SSG posreduje tudi svojim gledalcem. Beseda in koncept, ki povezuje novele najnovejše zbirke je Ravnodušnost, v niz spletnih predstavitev pa je vključena tudi avtorica Nadia Terranova, ki je sodelovala pri prvi zbirki projekta, katere ključna beseda je bila Zamera. V torek bo na sporedu ravno njena novela z naslovom Tri poletja, ki govori o zameri v najožjih osebnih, družinskih in partnerskih odnosih in se dogaja v treh različnih krajih Italije. S pisateljico se bo pogovoril radijski voditelj Marino Sinibaldi.

 

NEDELJA, 31. JANUARJA, OB 18.00

SNG Drama Ljubljana in Slovensko stalno gledališče
Thomas Mann

ČAROBNA GORA

režiserka: MATEJA KOLEŽNIK
POVEZAVA: https://www.youtube.com/watch?v=sC_mB0KiWk8&feature=youtu.be

 

TOREK, 2. FEBRUARJA, OB 18.00

BESEDOČASJE/ PAROLE DEL TEMPO/ ZEITWORTE

Zamera– Tri poletja

AVTORICA: Nadia Terranova (Messina, 1978)

MODERATOR: Marino Sinibaldi

BERE: Lorenzo Zuffi

POVEZAVA: https://www.youtube.com/watch?v=MBI-_2bsTJc&feature=youtu.be

ZALOŽBA ALPHABETA: http://www.edizionialphabeta.it

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme