SSG: Kaplja soli

Fotografije: Luca Quaia

avtorski projekt po poezijah Edelmana Jurinčiča 

avtorica scenarija: Patrizia Jurinčič Finžgar

avtorica izvirne glasbe: Andrejka Možina

 

Premiera v Kulturnem domu v Gorici: torek, 7. junij 2022, ob 20.00

Ponovitve v Trstu: od 23. do 26. junija, vsak dan ob 21.00 na vrtu muzeja Sartorio   

Kaplja soli je monodrama s poezijo in glasbo, ki raziskuje starodavne mite različnih narodov in kultur z besedami igralke Patrizie Jurinčič Finžgar, verzi istrskega pesnika Edelmana Jurinčiča in izvirno glasbo Andrejke Možina. Morje, rojstvo novega življenja, povezava z naravo so elementi tega sugestivnega potovanja, ki bo sklenilo abonmajsko sezono Slovenskega stalnega gledališča. Tokrat bo premiera  najprej v Gorici, v torek, 7. junija ob 20.00 v Kulturnem domu. Opremljena bo kot običajno z italijanskimi nadnapisi. Predstava bo v letošnjem abonmaju SSG nadomestila izvedbo avtorskega projekta Luce Quaie »Tako bližji«.

»Svet pozna mnogo obredov: različni so si po namembnosti, vsebini, obliki. Lahko so čisto osebni, privatni, lahko so verski, poganski, lahko so skrivnostni, okultni. Potreba po obredih je v človeku od nekdaj prisotna: menim, da zato, ker si bo človek – ne glede na to, koliko in v kakšni obliki je povezan z naravo, ki ji pripada – vedno postavljal vprašanja o svojem obstoju.« – piše tržaška igralka in režiserka Patrizia Jurinčič Finžgar o svojem novem avtorskem projektu, ki sledi rdeči niti slane kaplje: solza, morje, tekočina, ki povezuje človeka z naravo. Izgubljeni stiki z bistvom življenja se v tem besedilu prepletajo z osebnim iskanjem povezav znotraj mreže družinskih vezi, skritih sozvočij v priimkih izvajalcev in avtorjev.

Projekt se je rodil v Valdoltri, ko se je avtorica pogovorila s pesnikom in mu je po branju zbirke »Tamariske v laguni časa« predlagala počastitev njegovega življenjskega jubileja leta 2022 z gledališkim projektom, ki bi vključil njegove verze v scenarij za monodramo. Bližina morja na istrski plaži ni bila naključje, saj je del koncepta predstave, skupaj z zavestjo, da je človeško telo v velikem deležu slana tekočina. Iz tega izhaja duhovno razmišljanje, ki v gledališkem obredu, skozi mite in legende različnega izvora povezuje ženski in moški element, govorjene in pete besede.

Tržaške ponovitve bodo sledile od 23. do 26. junija, vsak večer ob 21.uri na vrtu muzeja Sartorio, v okviru druge izvedbe projekta Let’s Play, ki je skupna poletna pobuda tržaških gledališč (skupaj s SSG sodelujeta gledališča La Contrada in Miela) in spada v poletni program Občine Trst Trieste Estate. Vse predstave bodo opremljene z italijanskimi nadnapisi.

Ni dvoma, da je avtorski projekt Kaplja soli moj najbolj intimen in duhoven avtorski poskus do zdaj. In to še zdaleč ne le zato, ker se je razvil iz več let v predalu skrite želje, da bi se v ustvarjalnem procesu srečali trije soimenjaki – pesnik, kitarist in dramska igralka- in skupaj napisali zgodbo o svojih prednikih. Ta nagib nam je namreč kaj kmalu postal pretesen in začela se je tkati zgodba z neklasično dramaturgijo in obredno glasbo, ki presega meje družinskih prednikov in išče prednike vseh nas, prednike celega človeštva v mozaiku starodavnih mitov in legend. 

Patrizia Jurinčič Finžgar

 

Slovensko stalno gledališče – Teatro Stabile Sloveno

KAPLJA SOLI

avtorski projekt po poezijah Edelmana Jurinčiča 

avtorica scenarija: Patrizia Jurinčič Finžgar

avtorica izvirne glasbe: Andrejka Možina

kitarist: Janoš Jurinčič

oblikovanje luči: Matjaž Bajc

nastopata:

Patrizia Jurinčič Finžgar

Janoš Jurinčič

glas/ voce: Edelman Jurinčič

Zahvaljujemo se Branki Pavlič za pomoč in svetovanje pri oblikovanju kostuma, Marku Jugovicu za zvočne efekte.

Premiera v Kulturnem domu v Gorici: torek, 7. junij 2022, ob 20.00

Ponovitve v Trstu v sklopu pobude Let’s Play in festivala Trieste Estate: 

od 23. do 26. junija, vsak dan ob 21.00 na vrtu muzeja Sartorio

rezervacije: Slovensko stalno gledališče/ 040.2452616 od torka do petka, od 10.00 do 14.ure

V slučaju slabega vremena se bo predstava odvijala v Mali dvorani SSG

Preberi tudi

Kultura in jaz

Tržaška

Kultura in jaz

16.03.2023
SSG: Ptičja farma v Trstu

Tržaška

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme