SSG: gostujoča predstava Alamut - Skrivnost trdnjave. Za masko moči

Fotografije: Marco Lestani

Vladimir Bartol

ALAMUT

SKRIVNOST TRDNJAVE. ZA MASKO MOČI

Gostovanje Akademije za dramsko umetnost Nico Pepe iz Vidma

V TOREK, 7. NOVEMBRA, OB 20.00

Velika dvorana SSG

vstop prost

Slovensko stalno gledališče je začelo leto 2023 s predstavo Nekaj v zraku, ki je ob 120-letnici rojstva Vladimirja Bartola postavila na oder dramatizacijo novele iz zbirke Al Araf. V torek, 7. novembra, bodo besede tržaškega pisatelja ponovno zaživele v odrski postavitvi, tokrat z gostujočo predstavo Akademije za dramsko umetnost Nico Pepe iz Vidma po romanu Alamut. Uprizoritev, v kateri igra nad 30 študentov akademije, bo doživela premiero v gledališču Giovanni da Udine v Vidmu in bo po tržaški etapi na sporedu tudi v Krminu.

Adaptacijo in režijo podpisuje Claudio de Maglio, izvirno glasbo pa je napisal Paki Zennaro. Dramatizacija s podnaslovoma »Skrivnost trdnjave. Za masko moči« je prosto napisana po romanu iz leta 1938. Zgodba je postavljena v 11. stoletje in protagonist je Hasan Saba, perzijski verski voditelj, ustanovitelj sekte, ki je za svoje “orlovo gnezdo” izbrala trdnjavo Alamut. V zameno za sveto vojno proti cesarstvu Saba obljublja svojim privržencem raj, o katerem govori Koran.

V tem romanu se zrcali takratno politično dogajanje v Evropi, ki so ga oblikovale totalitaristične diktature. Predstavlja namreč strategije oblasti, ki utemeljuje prevaro kot sredstvo za doseganje cilja.

Predstava v italijanskem jeziku se bo pričela ob 20.00 in bo s prostim vstopom.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Najbolj brano

Prireditve

Vreme