SSG - GLEDALIŠČE NA KAVČU

Miti, paradoksi, naključja in pričakovanja so teme novega gledališkega vikenda na kavču združenih severnovzhodnih gledališč. V petek, 22. maja ob 20.00 bo Stalno gledališče iz Bocna odprlo digitalni zastor s predstavo Nenavaden dogodek v noči svetega Lovrenca Roberta Cavosija, ki obravnava resnični dogodek oz. umor mlade Karin Heller, da bi s tem poglabljala temo o meji med nedolžnostjo in krivdo.
Stalno gledališče iz Veneta pa bo v soboto, vedno ob 20.00, predvajalo digitalno premiero predstave Homer nikoli ne joka. Produkcija je nastala v času zaprtja in bo dvodelna video-pripoved na temo največjih starogrških epskih pesnitev. Avtor in interpret bo Andrea Pennacchi, ki je znan tudi po svojih televizijskih satiričnih skečih. Prva epizoda po posvečena Iliadi, druga pa Odiseji.
V nedeljo, 24. maja od 18. ure dalje bo Slovensko stalno gledališče ponudilo ogled svoje izvirne postavitve groteskne drame Dogodek v mestu Gogi Slavka Gruma. Koprodukcija z Glasbeno matico v režiji Igorja Pisona, v kateri je glasba del dramaturgije, usmerja pogled v osrednjo, Hanino zgodbo, ob tem pa poudarja hudomušnost podteksta. Drama v odnosih šepave družbe izpostavlja pomanjkanje človečnosti, kar v nekaterih primerih privede do nadomestitve ljudi z lutkami. Gogo namreč prevevajo (tudi Ibsenovi) Strahovi, ki se izražajo skozi skrite travme in frustracije njenih prebivalcev – ti svoje fobije oplajajo v dušljivi monotonosti vsakdana, medtem ko zgolj čakajo na »odrešilni« dogodek. Vse vloge odigrata Danijel Malalan in Patrizia Jurinčič. Dirigent Igor Zobin pa vodi instrumentalno skupino Gm, ki jo sestavljajo violinistka Ana Obreza, violistka Valentina Bembi in violončelistka Irene Ferro Casagrande.
Ob 20.00 bo sledila predstava Stalnega gledališča Furlanije Julijske krajine, ki je tokrat izbralo hudomušno monodramo Nepozaben večer v izvedbi znamenite igralke Piere Degli Esposti. Režiser Antonio Calenda ji je zaupal nonsense besedni kolaž Achilleja Campanileja.

Petek, 22. maja, ob 20.00
Stalno gledališče iz Bocna -LO STRANO CASO DELLA NOTTE DI SAN LORENZO

Sobota, 23. maja, ob 20.00
Stalno gledališče iz Veneta – OMERO NON PIANGE MAI (praizvedba!)

Nedelja, 24. maja, ob 18.00
Slovensko stalno gledališče – DOGODEK V MESTU GOGI

Nedelja, 24. maja, ob 20.00
Stalno gledališče FJK – UN’INDIMENTICABILE SERATA

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme