Goriška

Srečanje z ilustratorjem Walterjem Grudino

Srečanje z ilustratorjem Walterjem Grudino

OŠ F. Erjavca v Štandrežu

Ob dnevu slovenske kulture smo se vsi učenci OŠ Frana Erjavca zbrali v šolski veži ob Prešernovem portretu in njegovimi knjigami. Zraven njegove slike je stal tudi slovenski šopek, ki ga sestavljajo rožmarin za spomin, roženkravt za zvestobo in rdeči nageljni za ljubezen. Ko so fantje odhajali v vojsko, so jim ga dekleta dala v spomin.
Učiteljica Barbara Rustja nam je pripovedovala o Prešernovem življenju in o tem, kako se je upiral nemščini in pravil, da je slovenščina lep jezik, in začel pisati pesmi v ljubljenem domačem jeziku. Povedala je tudi, da samo mi Slovenci praznujemo dan kulture, in sicer 8. februarja, na dan pesnikove smrti.
Pogovarjali smo se o tem, kaj sploh je kultura in kdo je kulturni delavec. Medse smo zato povabili grafičnega oblikovalca, likovnika in “humorista” učitelja Walterja Grudino, ki nam je pripovedoval o svojem življenju in nam predstavil svoje najlepše slike.
Njegovo otroštvo ni bilo najsrečnejše, potem pa se je vse izboljšalo. Živel je v Trstu, kjer so starši imeli gostilno. Tam se je prvič preizkusil z umetnostjo. Na začetku šolanja je bilo težko, na koncu umetniške šole pa je postal odličnjak.
Predstavil nam je svoje ročno in računalniško izdelane slike, najbolj mu je všeč risati ročno. Razodel nam je svojo tehniko barvanja in obrazložil stil. Najprej naredi skico s svinčnikom, potem pa vse prevleče s črnim peresom, nato pobarva s flomastri, nazadnje pa vse osenči z barvicami. Riše z zaokroženimi oblikami, saj mu ni všeč, da v risbah nastopajo ostri koti. Vsaki sliki smo se čudili in jo občudovali z odprtimi usti.
Nasmejali smo se s Packom in drugimi smešnimi stripi. Packo je neke vrste Walterjev “sin”, ki govori neverjetno smešno spakedranščino, ki nam je super všeč!
Walter že nekaj let sodeluje s priljubljeno otroško revijo Pastirček, za katero je narisal celo logotip, objavil pa je še veliko knjig in sodeloval tudi s prestižnimi založbami.
O ženi Paoli Bertolini Grudina smo izvedeli, da je tudi sama zelo uspešna ilustratorka. Ona ga je spodbudila k poučevanju, on pa njo k slikanju. Ilustracije krasno barva z akvareli, nekatere njene knjige so prevedene v dvajset jezikov in so zelo cenjene.
Želimo jima veliko uspeha in zadoščenja ter plodno umetniško ustvarjanje in da bi se njuna domišljija nikoli ne končala.
Marco S.
in ostali učenci OŠ Frana Erjavca

01.04.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!