Srečanje na mejnem prehodu Lazaret

Dragocenost prostega prehajanja slovensko-italijanske meje smo občutili leta 2007 ob vstopu Slovenije v šengensko območje. V zadnjih mesecih smo se zavedali, kako krhek je lahko vsak napredek, kar je še bolj poudarilo naš občutek, da je ta dragocenost temeljnega pomena. Slovenska kulturno-gospodarska zveza, Svet slovenskih organizacij in Italijanska unija se veselijo novega odprtja mejnih prehodov po globalni zdravstveni krizi. Prepričani smo namreč, da so doživeli največjo korist od padca meje člani obmejnih narodnih skupnosti. Tako sta zapisali krovni v tiskovnem sporočilu pred srečanjem na slovenskem – italijanskem prehodu.

Na mejnem prehodu Lazaret pri Miljah so se 17. junija namreč srečali predsednik Sveta slovenskih organizacij Walter Bandelj, predsednica Slovenske kulturne gospodarske zveze Ksenija Dobrila in predsednik Italijanske unije Maurizio Tremul. 

Predstavniki dveh narodnih skupnosti, Slovencev v Italiji in Italijanov v Sloveniji, so s srečanjem želeli obeležiti končno prosto prehajanje meje, za kar so si veliko prizadevali v vseh teh mesecih, je povedala Ksenija Dobrila. “Skupaj smo naredili marsikateri korak, zapisali marsikateri dokument v smeri želje, da bi se državi usklajevali, da bi Evropa razumela, da so obmejna območja posebni prostor, kjer so skupna čezmejna načrtovanja, pogovori in odnosi posebno pod udarom, če se jim postavijo pregrade”, je še dodala Dobrila, ki je prepričana, da skupna pot, ki smo jo doživeli, nam bo koristila tudi v prihodnosti. 

Walter Bandelj je povedal, kako je srečen, da se je zdravstvena kriza umirila in da smo lahko začeli ponovno živeti skoraj normalno in da je naše območje začelo spet skupno dihati brez meja. “Zidove smo že pred leti odstranili, zdaj so se spet pojavili tako, kot ni nihče pričakoval. Upamo, da se tako izredno stanje ne bo nikoli več pripetilo”, je dejal Bandelj, ki je dodal, kako take okoliščine, ki so nas letos prizadele, res onemogočijo plodno delovanje vseh, in z veseljem pozdravlja ponovna osebna srečanja in načrtovanja z italijansko narodno skupnostjo v Sloveniji in prav tako z matično državo. Predsednik je tudi dodal, da nas 13. julija čaka pomemben dogodek, ko bodo Narodni dom vrnili slovenski narodni skupnosti v Italiji. Dogodek, na katerem bosta prisotna predsednika Italije in Slovenije, bo zabeležil željo po drugačni prihodnosti za vse nas in predvsem za mlade, kajti vsi si želimo prihodnost sožitja, miru in skupnega sodelovanja.

Tudi Tremul je prav tako povedal, kako dobro poteka sodelovanje s slovensko narodno skupnostjo v Italiji in kako je z Bandljem in Dobrilo v stalnem kontaktu. “Danes smo želeli simbolično obeležiti ponovno odprtje prehoda in srečni smo prav tako, kot smo bili pred leti, ko smo meje popolnoma odstranili. Začasno zaprtje zaradi zdravstvene krize nas je znova ločilo, ostali smo v kontaktu, a smo bili prisiljeni prekiniti osebne stike, ki so bistveni za naši skupnosti in državi”, je poudaril Tremul. Narodni skupnosti v Italiji in Sloveniji sta vedno sodelovali in si vedno prizadevali, da bi premostili vse meje, bodisi fizične kot mentalne in to je tisto, kar si želijo delati tudi v prihodnosti, kajti samo z medsebojnim spoštovanjem in željo nad skupnim območjem, kjer prevlada mir, lahko gradimo temelje za nadaljnji razvoj. Predsednik Italijanske unije se je tudi navezal na besede Bandlja glede Narodnega doma in poudaril, kako je 13. julij pomemben tudi za italijansko narodno skupnost v Sloveniji, in dodal, da so vse take geste sprave in pravičnosti dobrodošle. “Vrnitev Narodnega doma ne bo pomemben dogodek samo za slovensko narodno skupnost, ampak za vse, ki živimo na tem območju in ki si želimo skupne, mirne in plodne prihodnosti”, je sklenil.  /

Preberi tudi

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme