Srečanja pod lipami: Martin Golob - Božično sporočilo v času covida-19

Živimo v času, ko se izteka letošnji advent in je že pred nami Božič, praznik, ko se spominjamo na rojstvo Odrešenika Jezusa Kristusa. Čeprav noben Božič ni enak, je letošnji poseben zaradi izrednih razmer, ki jih povzroča pandemija koronavirusa. Ta ima hude posledice na naše zdravje, na naše gospodarstvo oziroma na vsakdanje življenje, pa tudi na našo duhovnost, na našo notranjost. Pravi čas je torej, da se tik pred začetkom božičnega obdobja zamislimo o sedanji situaciji. V tem smislu Krožek Anton Gregorčič in Kulturni center Lojze Bratuž prirejata v četrtek, 17. decembra, ob 20. uri nov večer v sklopu Srečanj pod lipami z naslovom Božično sporočilo v času covida-19. Gost večera bo duhovnik Martin Golob, župnik v Grosupljah.
Golob je zelo priljubljen med ljudmi, še posebej med mladimi. Doma je iz Šmartnega pri Litiji, kjer je odraščal v kmečki družini in ima pet bratov. V duhovnika je bil posvečen leta 2013. Na praznik prvakov apostolov sv. Petra in Pavla, v soboto, 29. junija 2013, mu je ljubljanski nadškof metropolit msgr. dr.Anton Stres v ljubljanski stolnici podelil zakrament mašniškega posvečenja. Po eno leto je bil kaplan v Zagorju ob Savi in na Vrhniki. Nato je bila za štiri leta župnik v Srednji vasi v Bohinju. Letos avgusta je prevzel župnijo sv. Mihaela v Grosupljah. Velja za zelo popularnega duhovnika v Sloveniji, ker svoje duhovniško delovanje izvaja tudi preko socialnih omrežij. Nekateri njegovi vlogi imajo skoraj rekordno število gledalcev, če upoštevamo slovenske razmere. Obenem velja za zelo odprto osebo, s katero je zelo prijetno biti v družbi ne samo zaradi duhovnosti, ampak tudi zaradi duhovitosti.
Martin Golob je svoje vloge začel objavljati v sodelovanju s spletnim portalom Aleteia. To mu je omogočilo, da je spoznal novo sredstvo, s katerim lahko doseže ljudi, ki bi jih drugače v običajnem cerkvenem kontekstu težko srečal. lanskem intervjuju za Radio Ognjišče je dejal: “Bolj kot je medij oddaljen od vere, bolj zanimiv je zame, ker me lahko slišijo tudi tisti, ki niso blizu Cerkvi. Zaradi predsodkov ali tabujev številni odrivajo Cerkev, še preden bi jo sploh lahko spoznali od blizu.” Izrazil je tudi prepričanje, da je današnji človek še vedno zelo občutljiv za lastno notranje življenje, ter povedal, da “ni res, da je med ljudmi veliko odklonov do vere in Cerkve” in pri tem dodal, da “ljudje iščejo, drugo pa je, kje iščejo in za kaj se zanimajo. Kdo jim bo odgovoril in kaj jim bo ponudil?” Zanimivo je tudi, kaj meni o vlogi kristjanov. “Kristjani imamo precej konkurence, zato imamo tudi veliko odgovornost, razumeti Boga, ga čim bolj poosebiti, živeti z Njim, saj ga šele potem lahko oznanjamo tudi drugim. Ne naučeno, ampak izkustveno, z odnosom. Boga težko razlagaš, če ga sam ne poznaš. Če pa z njim živiš in ga vzameš kot Očeta in skušaš dojeti Božjo logiko, je lažje,” je še povedal za Radio Ognjišče.
Na zadnjem letošnjem dogodku v sklopu Srečanj pod lipami, ki bo tudi tokrat potekalo v sodelovanju z ekipo Radia Verité, se torej obeta še en bogat večer z zanimivim gostom, s katerim se bosta tokrat pogovarjala mlada zakonca Karen Ulian in Matevž Čotar. Zaradi izrednih razmer bo pogovor potekal na daljavo preko aplikacije Zoom na povezavi https://us02web.zoom.us/j/87496337732…   (ID srečanje: 874 9633 7732 – Passcode: 089614) oziroma v neposrednem prenosu na Facebook strani in Youtube kanalu Krožka Anton Gregorčič.

Preberi tudi

Trije modri in stik planetov

Kristjani in družba

Božično obdobje z glasbo

Tržaška

Živeti v Bogu in iz Boga

Kristjani in družba

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme