Srečanja 2021 bodo zabavna in otroci zadovoljni!

Piše: Katja Ferletič

Pogovor: Damijana Češčut

Tudi letos bo AŠZ Olympia v sodelovanju s Skupnostjo družin Sončnica in ZSŠDI-jem organiziralo poletno središče Srečanja 2021. O poteku središča smo se pogovorili s koordinatorko Damijano Češčut, ki med šolskim letom pri AŠZ Olympia vodi široko ponudbo športne vadbe za mlade in najmlajše.

Od kdaj do kdaj bo letos odprto poletno središče Srečanja?

Poletno središče bo odprto neprekinjeno dvanajst tednov, od 14. junija do 4. septembra. Že drugo leto zapored bo potekalo na Drevoredu 20. septembra v Gorici, v telovadnici AŠZ Olympia in v zunanjih prostorih ob njej. Otroci bodo prihajali k nam od ponedeljka do petka.

Kako ste organizirani? Kakšen je letošnji program?

Lani so strogi predpisi določali, da smo lahko imeli poletno središče, ki je potekalo pretežno na odprtem. Morali smo imeti velik prostor, kamor smo se lahko zatekli v primeru slabega vremena, zato dejavnosti niso potekale v Zavodu Sv. Družine, kot se je dogajalo veliko let. Tudi letos smo se zaradi negotovosti, ki jih prinaša pandemija, v soglasju s sestrami odločili, da bomo Srečanja imeli v telovadnici Olympie, za to pa nam je žal, ker smo se v Zavodu imeli vedno zelo lepo. Tam je prostor čudovit, postavili smo bazen in otroci so se v najhujši vročini zatekli v bližnji gozdiček. V igralnici, ki se nahaja v podzemnih prostorih, je poleti hlad, zato so malčki tam popoldne navadno tudi zaspali na blazinah. Tudi letos bodo naši otroci razdeljeni v skupine in veliko dejavnosti bomo imeli na odprtem; če bo zelo vroče ali v primeru slabega vremena, se bomo zatekli v telovadnico. Naš cilj je, da nudimo otrokom čim boljši program in da uspešno izpeljemo celih dvanajst tednov poletnega središča. Otroci se ne smejo dolgočasiti in morajo biti na varnem. Na letošnjem programu imamo običajne dejavnosti: skupaj bomo telovadili, risali, izdelovali ročne izdelke, brali pravljice, se sprehajali itd. Prva dva tedna poletnega središča bomo pustili otrokom več svobode, da se bodo ob programiranih dejavnostih lahko tudi sproščeno družili in med sabo socializirali – to jim je med pandemijo zelo primanjkovalo.

Predstavljam si, da boste morali tudi letos vse dejavnosti prilagoditi pandemiji…

Letos so omejitve znatno manj stroge, lahko rečem, da bomo delali približno tako kot pred dvema letoma. Lani smo morali za vsakih pet manjših otrok in vsakih osem osnovnošolskih otrok imeti po enega animatorja, letos se je razmerje spremenilo: en animator za vsakih deset predšolskih otrok in eden za vsakih petnajst osnovnošolskih otrok. Uradna navodila nam letos “svetujejo”, naj zjutraj otrokom zmerimo telesno temperaturo in jim razkužujemo roke, vse to sicer redno opravljamo že od začetka pandemije. Vesti se moramo “po zdravi pameti”: otroci si bodo morali umivati roke, ko gredo v kopalnico in ko se vrnejo iz nje, pred malico in po njej itd., med telovadbo zunaj maska naj bi ne bila potrebna, v telovadnici pa jo bomo nosili (animatorji jo bomo stalno nosili). Kar se tiče kosil in malic, nam jih že od vsega zečetka Srečanj dostavlja zadruga iz Krmina – obroki morajo biti razdeljeni po porcijah in vsak otrok dobi svojega v posodi za enkratno uporabo.

Ali je bila birokratska plat zapletena?

V primerjavi z lanskim letom je tudi birokratska plat manj zapletena. Lani smo morali pripraviti zelo kompleksno in podrobno dokumentacijo, fotografirati smo morali vse notranje in zunanje prostore telovadnice in navesti mere prostorov. Natančno smo morali napisati, kako in kje bodo potekale dejavnosti in seveda kosila ter malice. Letos je bila priprava prošenj enostavnejša.

Mislite, da bodo otroci z lahkoto spoštovali vse varnostne ukrepe za preprečevanje okužbe s koronavirusom?

Že lani so bili zelo pridni, letos pa bodo gotovo še bolj. Tudi tisti, ki redno zahajajo v telovadnico, spoštujejo vsa varnostna pravila, saj so jih spoznali že v vrtcih in osnovnih šolah. Lani mi je bilo najbolj hudo, ko so se mi malčki približali in me vprašali za objem, ki jim ga nisem smela dati. Otrokom je težko dopovedati, da se ne smemo objemati in se dotikati eden drugega, kaj šele se preganjati eden nad drugim po travi!

Letos koordinirate Srečanja že dvanajstič.

Delo se v vseh teh letih ni veliko spremenilo, priznati pa moram, da so otroci postali še bolj živahni in manj ubogljivi. Tudi varnostna pravila, ki jih, ne glede na koronavirus, moramo upoštevati, so se zaostrila: škarje morajo npr. imeti zaokroženo konico in gotovo se ne bomo učili žagati ali šivati, paziti moramo celo na to, katere vrste ročnih izdelkov pripravljamo, da se otroci slučajno ne bi ranili z njimi – papirnatih raket ne bomo več izdelovali (se posmeje; op.p.). Tudi nekaterih “nevarnih” vaj med telovadbo ne opravljamo več, da se izognemo morebitnim poškodbam. Animatorji smo manj sproščeni kot pred leti, verjetno še posebno zato, ker so tudi starši bolj zaskrbljeni za zdravje otrok. Lani nas je vse, starše in animatorje, zelo prizadela smrt dečka, ki je med poletnim središčem v parku Coronini padel v vodnjak – tisti dan mi k sreči nismo bili v parku. Zaradi pandemije smo bili veliko več v telovadnici. Pred tistim tragičnim dogodkom so nas nekateri starši spraševali, zakaj ne hodimo več na izlete in ekskurzije, potem pa niso želeli, da bi otroke peljali kam drugam. Vsem je bilo zelo hudo pri srcu.

Katera je vaša najljubša dejavnost?

V poletnem središču sem koordinator in skrbim malo za vse. Študirala sem telovadbo, v vseh teh letih pa sem si nabrala veliko izkušenj na različnih področjih dela z otroki. Z njimi sem zelo potrpežljiva in se res težko razburim. Všeč mi je voditi delavnice, na katerih izdelujemo ročne izdelke predvsem iz odpadnih materialov, zelo rada tudi rišem. Veliko stvari me zanima, najtežje pa mi je sedeti pred televizijo – ne morem biti mirna!

Koliko animatorjev vam pomaga in kdo so?

Za vse dejavnosti bo skrbelo pet animatorjev: Katja Terčič, Miha in Andrej Janežič so trenerji združenja Olympia, nekateri pa so prišli iz krogov Sončnice, to so Valentina Kosič, Ema Terpin in Mojca Pintar. Naši trenerji bodo v poletnem središču že od vsega začetka, ostali bodo priskočili na pomoč kasneje, s prvim julijem. Če bo animatorjev premalo, imamo še nekatere “rezerve”. V resnici vsi skrbimo za vse dejavnosti; fantom pa skušam dati skupine s starejšimi otroki in dekletom malčke, ker se mi zdi, da so bolj potrpežljive.

Kakšne urnike boste imeli?

Otroci bodo prihajali ob 7.45, pri nas bodo lahko do 13.45 in jim bomo nudili malico; ali pa do 15.45 – v tem primeru bodo imeli tudi kosilo. Po novem bomo nudili staršem možnost, da nam svoje otroke pripeljejo tudi ob 12. uri. Naj povem, da znaša vpisnina 50 evrov na teden za skrajšani urnik, torej brez kosila, 80 evrov na teden pa s kosilom. Če je vpisanih več bratov ali sester, naredimo popust.

Sodelujete tudi z drugimi društvi? Boste imeli tudi kakšne posebne obiske?

Sodelujemo predvsem s Skupnostjo družin Sončnica in z glasbeno šolo Emil Komel, k nam pa prihajajo tudi otroci, ki so med letom pri sestrah v Zavodu Sv. Družine in v Mladinskem domu. Zelo verjetno bomo tudi letos s Sončnico in Katerino Ferletič priredili Kamišibaj dan, profesorji glasbene šole pa nas bodo obiskali in nam predstavili različne instrumente. Zaradi pandemije drugih gostov še nismo povabili. Delali bomo marsikaj, najbolje pa je, da začnemo in potem sproti vidimo, kako se bodo razmere spreminjale.

Kako je z vpisovanjem?

Od prvega julija dalje imamo že skoraj vsa mesta zasedena – letos bomo sprejeli okoli šestdeset otrok. Veliko je povpraševanja tudi za avgust, še posebno za drugo polovico meseca; nekaj negotovosti pa imamo glede vpisov za drugo polovico junija, saj osnovne šole nameravajo organizirati različne poletne dejavnosti, do danes (četrtek, 3. junija) pa ni še nič gotovega. Vpisujemo stalno, nimamo določenega roka, bojim pa se, da v trenutku, ko bo v šolah vse določeno, bomo imeli v poletnem središču naval otrok, število razpoložljivih mest pa je žal omejeno.

Od kod prihajajo otroci in koliko so stari?

Prijavljeni otroci so v glavnem iz Gorice, pa tudi iz okoliških vasi, iz Štandreža, Števerjana, Doberdoba in iz Nove Gorice – približno polovica je otrok iz vrtca, polovica pa osnovnošolcev. Nekateri bodo pri nas celih dvanajst tednov, drugi pa pridejo po dva, tri tedne.

Imate tudi otroke italijanskih staršev, ki obiskujejo italijansko šolo?

Naši otroci prihajajo iz različnih okolij. Imamo tudi otroke italijanskih staršev, ki obiskujejo italijansko šolo in slovensko športno društvo ali pa živijo v popolnoma italijanskem okolju. Večina teh jih pasivno obvlada slovenščino in starši želijo, da bi bili poldrugi mesec v slovenskem okolju. Več otrok prihaja iz hrvaških družin, vpisani pa so tudi otroci, ki govorijo pretežno ruščino, razumejo pa italijanščino. Animatorji skrbimo, da se med dejavnostmi otroci sporazumevajo v slovenščini, v tem pa nismo preveč strogi, ker želimo, da so otroci sproščeni. Žal tudi otroci iz povsem slovenskih družin med prostim igranjem z vrstniki velikokrat govorijo v italijanščini.

Je število otrok, ki bodo obiskovali poletno središče, stabilno ali pa morda v porastu?

V primerjavi s prejšnjimi leti povpraševanje raste. To smo kljub izrednim razmeram opazili že prejšnje leto.

Boste organizirali tudi kakšno zaključno prireditev?

Običajno smo priredili razstavo ročnih izdelkov, letos pa bodo otroci svoje izdelke sproti nosili domov, saj jih enostavno ne moremo hraniti dvanajst tednov v telovadnici. Zaključne prireditve zelo verjetno ne bo, ker največ otrok ostaja pri nas samo po nekaj tednov. Že lani smo otroke veliko snemali med posameznimi ustvarjalnimi delavnicami in športnimi dejavnostmi in posnetke pošiljali staršem. Lahko bomo kaj priredili z otroki, ki bodo v poletnem središču zadnji teden. Vse bomo videli sproti, nedvomno pa bo zabavno in sproščeno!

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme