Srce Skupine RAST 51 bije za dve domovini

Piše: Kat, APE

Obisk maturantov iz Argentine

“Zamejska dneva”, ki ju Knjižnica Dušana Černeta (KDČ) iz Trsta že tradicionalno prireja za slovenske maturante iz Argentine na potovanju po slovenskih krajih, sta bila letos na sporedu v četrtek, 30. junija, na Tržaškem, in v petek, 1. julija, na Goriškem. Skupina RAST 51 iz Buenos Airesa se bo v Sloveniji mudila dober mesec dni, čakata pa jo niz srečanj, nastopov in dvotedenski tečaj slovenščine v Ljubljani. Tokratno RAST sestavlja 6 deklet in 6 fantov, ki jih spremljajo Pavel Brula, Andrejka Selan Vombergar in Marko Koželnik, njihov obisk v zamejstvu pa sta vodila časnikarja Ivo Jevnikar in Erika Jazbar. Argentinski maturanti so pripadniki tretjega rodu iz skupnosti povojne politične emigracije, ki odlično obvladajo slovenščino in kažejo veliko navezanost na slovenske korenine.

V petek zjutraj so mladi obiskali Postojnsko jamo, kasneje so na Sabotinu prisluhnili zgodovinski razlagi Renata Podbersiča, popoldne pa so jih v Števerjanu sprejeli županja Franca Padovan, podžupan Marjan Drufovka in občinska odbornica Martina Valentinčič. Županja je gostom orisala delovanje števerjanske občinske uprave in življenje v občini, predstavila je bogato udejstvovanje dveh društev in širše skupnosti. Poudarila je vlogo, ki jo imajo mladi v življenju v občini, in pomen, ki ga občinska uprava daje vrtcu in šoli. Nadalje je predstavila projekte za reprezentančno vino in briško nošo ter orisala sodelovanje z bližnjimi briškimi občinami.

Argentinski gostje so razložili, kako ohranjajo slovenski jezik. Slovenščino se učijo samo ob sobotah v bližnjih slovenskih domovih, središčih, kjer imajo nedeljske sv. maše, pevske zbore, gledališke skupine, mladinske organizacije ter razne kulturne in športne dejavnosti. Učijo jih potomci Slovencev, saj so od druge generacije že rojeni v Argentini. Delovanje domov seveda temelji na prostovoljnem delu, so poudarili, in to že 70 let. Prav tako je prostovoljna izbira tudi udeležba na sobotnih predavanjih, kar je vredno pohvale, saj njihovi argentinski vrstniki v istem času uživajo v prostem času in izvenšolskih dejavnostih. Iz besed mladih maturantov je bilo razvidno, da gre v primeru ohranjanja slovenstva v Argentini za trdo delo in ponosno vztrajanje na pristnih slovenskih koreninah. Ob koncu so gostje prejeli v dar občinsko reprezentančno vino in izvod knjige Jožka Šavlija Karantanija, ki pripoveduje o zametkih slovenske zgodovine, podžupan Marjan Drufovka pa je mlade Argentince pozval, naj še naprej gojijo slovenski jezik in slovenstvo.

Po maši v župnijski cerkvi sv. Florijana, ki jo je daroval p. Jan Cvetek in med katero je pod vodstvom Martine Hlede pel otroški pevski zbor F. B. Sedej, so se argentinski gostje predstavili domačinom s krajšim nastopom z naslovom Dve domovini, eno samo srce. Dekleta in fantje skupine RAST 51 so z recitacijami, plesom in petjem predstavili svojo navezanost na slovenske korenine in slovensko državo, orisali so svojo argentinsko in slovensko dušo – nastop je vseboval tipične argentinske plese s primesmi slovenskih melodij.

Slovenski maturantje iz Argentine na Tržaškem

Tudi letos je skupina slovenskih maturantov iz Argentine odpotovala čez ocean in se udeležila že tradicionalnih Zamejskih dni, ko jih ima v gosteh Knjižnica Dušana Černeta. Skupina RAST 51 (51. Roj abiturientov srednješolskega tečaja Ravnatelj Marko Bajuk) je v četrtek, 30. junija, obiskala Tržaško.Knjižnica Dušana Černeta je z veseljem ugodila želji slovenskih vzgojiteljev v Buenos Airesu in omogočila bežen vpogled tudi v naše razmere. Mlade maturante je tako v četrtek zjutraj čakal obisk Repentabra, kjer jih je sprejel domači župnik Anton Bedenčič. V spremstvu Iva Jevnikarja, skavtov in članov Slovenskega kulturnega kluba so študentje bolje spoznali slovensko narodno skupnost v Italiji. Pot so nato nadaljevali proti Trstu in si tam ogledali Narodni dom ter Miramarski grad. Kasneje si je skupina privoščila kosilo na Kmetiji Pipan/Klarič v Mavhinjah, kjer jih je pričakal tudi predsednik Slovenske prosvete Tomaž Simčič. Pred kosilom nam je vzgojitelj argentinskih maturantov Pavel Brula povedal, da se je prvi obisk slovenskih krajev oz. potovanje čez ocean začelo že pred osamosvojitvijo Slovenije ob koncu šolskih tečajev v Argentini. Slovenska narodna zavest je v Argentini še zelo močna, saj tamkajšnja skupnost deluje že sedemdeset let, je povedal g. Brula. Prisotni so tako na kulturni kot na športni ravni z najrazličnejšimi pobudami. Prav tako pa so tesno vezani na slovenske kraje in ohranjajo narodno zavest tudi mladi maturanti. Cecilia in Tomaž sta nam povedala, da sta z veseljem prišla v naše kraje ter da bosta v teh dneh končno obiskala sorodnike v Sloveniji.

Maturanti iz Argentine že vrsto let prihajajo na enomesečno bivanje v Slovenijo, domovino svojih prednikov, v organizaciji Izseljenskega društva Slovenija v svetu, ki letos praznuje svojo 30-letnico.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme