Srce naše skupnosti bije s srcem matične domovine

Piše: Kat

Gorica / Minister Matej Arčon na zaključku solidarnostne akcije “Pomoč Sloveniji”

V Trgovskem domu se je v petek, 10. novembra, zaključila solidarnostna akcija “Pomoč Sloveniji”, ki smo jo Slovenci iz Italije pričeli z željo, da bi pomagali prizadetim v avgustovski ujmi v Sloveniji. Na slovesnosti so bili prisotni ugledni gostje, med katerimi je bil tudi minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon.

Pobudniki akcije so Zadružna kraška banka Trst Gorica, programski in novinarski oddelek Deželnega sedeža RAI za FJK, Novi glas, Primorski dnevnik, Novi Matajur in Dom ter krovni organizaciji SSO in SKGZ, Slovensko deželno gospodarsko združenje, Kmečka zveza, Združenje slovenskih športnih društev v Italiji, Zveza slovenskih kulturnih društev, Zveza slovenske katoliške prosvete in Slovenska prosveta. Odzvalo se je več kot 800 posameznikov in prek 30 javnih in zasebnih institucij. Predstavnikom Rdečega križa Slovenije in Slovenske karitas so izročili 25 tisoč evrov, 170 tisoč evrov pa so pobudniki Republiki Sloveniji že izročili na dogodku na Uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu v začetku septembra.

Na srečanju je spregovoril predsednik Zadružne kraške banke Trst Gorica Adriano Kovačič. Po njegovih besedah je v težkih trenutkih pomembno, da se ljudje povežemo in delamo za skupno dobro, “to smo naredili tudi v zamejstvu, saj nas dogajanje v matični domovini ne more pustiti ravnodušnih”. V imenu Rdečega križa Slovenije je zbrana sredstva prevzela predsednica RK Slovenije mag. Ana Žerjal. Zahvalila se je v imenu vseh ljudi, ki so jih letošnje poplave hudo prizadele, in navzočim spregovorila o načinu, kako jim Rdeči križ in Slovenska karitas pomagata. V imenu generalnega tajnika Slovenske karitas Petra Tomažiča se je dogodka udeležil Tihomir Busija, ravnatelj Škofijske karitas Koper. Pozdravila sta tudi minister Matej Arčon in generalni konzul RS v Trstu Gregor Šuc. Minister je izrazil hvaležnost za trud in pomoč ter poudaril: “Slovenci v zamejstvu imajo veliko srce in narodno zavest: če želiš spoznati, kaj pomeni biti zavedni Slovenec, je dovolj, da greš čez mejo.” Zahvalil se je tudi obema humanitarnima organizacijama, ki delata v dobro ljudi.

Po zaključku solidarnostne akcije se je minister, ki ga je spremljala državna sekretarka na uradu Vesna Humar, sestal z voljenim skupnim zastopstvom slovenske manjšine v Italiji. Na sestanku so o aktualnih odprtih vprašanjih, stvarnosti in potrebah manjšine spregovorili predsednica SKGZ Ksenija Dobrila, predsednik SSO Walter Bandelj, deželni svetnik Marko Pisani in predsednik Paritetnega odbora Marko Jarc. Po koncu delovnega srečanja je minister v izjavi za medije povedal, da je bilo srečanje v luči pripravljalnega sestanka pred prihajajočim srečanjem predsednika Vlade RS dr. Roberta Goloba in predsednice italijanske vlade Giorgie Meloni v Rimu, ki se ga bo tudi sam udeležil. Beseda je tekla o financiranju, zajamčenem zastopstvu, pa tudi predlogu nove konvencije RAI za slovenske programe. Obisk Trgovskega doma je minister zaokrožil v družbi najmlajših iz Osnovne šole Otona Župančiča iz Gorice, ki so se v Feiglovi knjižnici udeležili delavnice in s pomočjo avtoric in ilustratorke spoznavali knjigo Spoznajmo Gorico in Novo Gorico s pobarvanko.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme