Tržaška

Sproščeni dnevi v naravi in družbi prijateljev

Sproščeni dnevi v naravi in družbi prijateljev

Tabori kraškega in tržaškega stega na Dolenjskem

Ko pride poletje, je seveda čas tudi za skavtske tabore. Skavti kraškega in tržaškega stega so se letos kot običajno odpravili na skupni tabor izvidnikov in vodnic, letos pa so se na skupni tabor obeh stegov podali tudi volčiči in volkuljice.
Tokrat so se odločili za nekoliko bolj oddaljeno destinacijo: taborili so na Dolenjskem, v Dolnjem Kotu pri Žužemberku.
Prvi so se na taborno pustolovščino odpeljali izvidniki in vodnice (to so mladi, ki obiskujejo srednjo šolo in prva dva razreda višje šole). Na pot so odšli 10. julija. Na travniku ob reki Krki je več kot 50 najstnikov prišlo v Srednji svet, to je svet Gospodarja prstanov. Med taborom ni manjkalo tradicionalnih preizkušenj, kot so pot preživetja, športni dan in celodnevni izlet, med katerim so se povzpeli na vrh Svetega Petra. Kot je v navadi, je bil na programu tudi dan vodnikov, ko se vodniki za en dan prelevijo v voditelje in opravljajo vse njihove dolžnosti.
Prvi trije letniki so eno noč preživeli pod bivakom, ki so si ga zgradili sami, četrti letnik je odšel na raid in je skupaj z voditeljema prehodil pot do Sv. Križa pri Dobravi, zadnji letniki pa so se odpravili na hike: po dva oz. trije so morali prehoditi pot, ki so jim jo začrtali voditelji, in najti prenočišče na cilju. Vodilna panda, ki je letos preživela zadnje leto v veji izvidnikov in vodnic, je povedala, da je prav hike verjetno tisto, kar ji bo najbolj ostalo v spominu. Predvsem pa pravi, da je tabor minil v znamenju zadnjih trenutkov: “Ker je bil moj zadnji tabor, sem se zavedala, da vsaka stvar, ki smo jo delali, je bila zadnja, tudi če je minimalna. Npr. ko delaš dežurstvo tabornega ognja ali zadnjič ko poješ neko pesem kot izvidnik”.
Tudi letos so člane predzadnjega letnika krstili. “Krščenci” so premagali vse preizkušnje, ki so jim jih naložili starejši skavtje, in tako prejeli skavtska imena: Iznajdljivi jelen, Prizadevni orel, Skrivnostna zebra, Vztrajna zebra, Navihana panda, Sočutni delfin, Bistra srna in Ustvarjalni galeb.
Ob koncu tabora so imeli izvidniki veliko igro, v kateri so morali premagati Saurona in dobiti nazaj vse prstane, ki jim jih je ukradel. Nazadnje so prstane zažgali in tako premagali zlobnega Saurona. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji
U. P.

03.08.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2019 Noviglas, Vse pravice pridržane!