Sprenevedanje Marjana Šarca glede enakopravnosti zasebnih šol

Marsikaj od tistega, kar se zdaj dogaja v Sloveniji, vzbuja in utemeljuje domneve in dokaze, da vladajoče stranke in nekatere druge politične združbe, vračajo slovensko državo v preteklost, v politiko in sivino prejšnjega režima. Gre sicer pogosto za načine in postopke, ki so v formalnem pogledu celo v skladu s parlamentarno demokracijo, vendar pri tem cilj aktualnih oblastnikov in razsodnikov iz nekaterih civilno-družbenih gibanj ostaja enak, Slovenijo bi radi oblikovali v državo nekakšnega t. i. demokratičnega socializma. Glavni urednik tednika Demokracija, Jože Biščak, je v uvodniku nove številke tega medija zapisal: “Več kot očitno je, da je Slovenija spet globoko v komunističnem totalitarnem sistemu, ki tepta človekove pravice, od katerih je najpomembnejša svoboda govora. Globoka udbomafijska država tega sploh ne skriva več. Zato je vprašanje, ali je osvoboditev iz teh okov sploh še mogoča po mirni poti”. Aktualna in pomenljiva ostaja tudi ugotovitev Juliusza Janusza, nekdanjega apostolskega nuncija v Sloveniji. Skupini slovenskih romarjev, s katero se je srečal na Poljskem, je dejal, “da je po sedmih letih prebivanja in delovanja pri nas spoznal, da slovensko družbo pesti ideologija. To, kar dela slovenska politika, ni dobro. Je iz kamenja”.
Vlada in v njej premier Marjan Šarec se še vedno sprenevedata o položaju in uzakonitvi enakega javnega financiranja javnih in zasebnih osnovnih šol, kot jo je že decembra leta 2014 zapovedalo Ustavno sodišče, pri čemer pod pretvezo skrbi za državno šolstvo poskušajo nad celotnim vzgojno-izobraževalnim sistemom ohraniti ideološki monopol. Predsednik vlade zdaj izjavlja, da v primeru financiranja zasebnih osnovnih šol obstaja “zgolj nekoliko drugačno mnenje zakonodajne službe državnega zbora in zakonodajne službe vlade”. V slovenskem katoliškem tedniku Družina so zapisali, “da mora imeti politik, v obravnavanem primeru, res nenavadno zalogo predrznosti, da v času, ko je ideološko zavračanje odločitve ustavnega sodišča razgaljeno do obisti, vatikanskim sogovornikom razlaga, kako so rešitve, ki se dotikajo katoliškega osnovnega šolstva, potrebne le kakšnega manjšega kompromisa. Marjan Šarec se očitno spreneveda, da bi prikril interesno pogojeno ravnanje, ki najeda slovensko ustavno demokracijo”. Sebastijan Valentan je v komentarju, objavljenem v Družini, sporočil, “da je za obisk Marjana Šarca pri papežu Frančišku zaprosila slovenska vlada in ne obratno”. Predsednik vlade je moral svetemu očetu in državnemu tajniku Svetega sedeža kardinalu Pietru Parolinu priznati, da ga je njegov minister za izobraževanje pretental. Potrjeno je in dokazano je namreč, da je predlog ministra za izobraževanje Jerneja Pikala o financiranju zasebnih osnovnih šol neustaven. Vendar, ali se bo kaj spremenilo? Kot kaže, se na ministrstvu za izobraževanje na celotno zadevo požvižgajo. Levo usmerjeni Sindikat vzgoje, izobraževanja, znanosti in kulture bi o financiranju zasebnih osnovnih šol razpisal kar referendum. Z njim naj bi razveljavili, torej izničili, odločbo ustavnega sodišča.
Bolj stvaren in objektiven o celotni zadevi je pogled predsednika države Boruta Pahorja. Pravi: “Desetkrat manj zasebnih osnovnih šol od evropskega povprečja, takšno razmerje imamo v Sloveniji, ne ogroža javnega šolstva. Pač pa je dobrodošlo dopolnilo javnemu izobraževalnemu sistemu. Zasebni del poleg vsega zagotavlja tudi svobodo izbire in vključuje zasebno pobudo v razvoj šolstva”. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

Piše Marijan Drobež / V novem mandatu Evropske zveze nobene pomembne funkcije za Slovenijo

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme