Slovenija

Sprejeta državna proračuna z žaljivo majhnim dodatkom za upokojence!

Sprejeta državna proračuna z žaljivo majhnim dodatkom za upokojence!

Piše Marijan Drobež: Nastaja vzdušje za adventni čas, praznični Božič in pričakovanje Gospodovega rojstva

Čas hitro mineva v pričakovanju Božiča in konca leta, z dogodki, ki jih ljudje sprejemajo in presojajo po svojih merilih. Evropska poslanka iz Slovenske demokratske stranke, Romana Tomc, opozarja, “da je v Sloveniji marsikaj narobe, vendar je glavni problem otopelost prebivalstva oziroma javnosti. Zaradi splošne otopelosti in malodušja volivcev se oblast loteva politike, delovanja in ukrepov po svoji volji in odločitvah, ne da bi naletela na večja nasprotovanja in odpor, na primer na ulicah.
Kristjani se kot odgovor na obup in slabe razmere v državi, tako jih je moč razumeti, odzivajo z duhovnostjo. Tej bodo namenjene tudi štiri adventne nedelje, ko se bodo z molitvami in na različne druge načine pripravljali na Božič in na rojstvo oziroma prihod Gospoda Jezusa Kristusa. Duhovnik, pisatelj, urednik in nasploh vsestransko delujoči in uspešen Božo Rustja je v knjižici z naslovom Družinsko bogoslužje za adventni in božični čas zapisal, “da imata obe obdobji svojo čarobnost in lepoto. Za kristjane, torej verne ljudi, sta advent in božični čas primerna za druženje in skupne molitve”.
Prvo adventno nedeljo bomo praznovali 1. decembra, naslednje tri pa 8., 15. in 22. decembra.
Zagotovo je prav, da v času pred adventom predstavimo “očeta”, Franca Boleta, ki so ga v slovenskem katoliškem tedniku Družina poimenovali za vizionarja, ki je uresničil svoje talente. Sledil je “idealizmu, ki vse stvari naredi lahke”. Je zelo ustvarjalen duhovnik in uspešen pri vsem, česar se je lotil. Franc Bole je bil rojen 9. avgusta leta 1932 v Koritnicah pod Snežnikom, leta 1958 je daroval novo mašo v Postojni. Leta 1965 je začel izdajati Farno ognjišče, ki je v nekaj mesecih preraslo v zdaj zelo razširjen in znan mesečnik Ognjišče. Leta 1990 je postal prvi predsednik Slovenske karitas. Leta 1994 je ustanovil Radio Ognjišče. Od leta 2006 dalje opravlja vlogo duhovnega pomočnika v koprski stolni župniji. Franc Bole je pri 87 letih še vedno direktor Tiskovnega društva Ognjišče, z vsemi njegovimi dejavnostmi, to so mesečna revija Ognjišče, založba in Radio Ognjišče. Direktor založbe Ognjišče Miha Turk pravi, “da je Franc Bole v življenju vedel, kaj želi doseči in ustvariti. Aktiven je tudi zdaj, ko čuti težo let”.
Druga oseba, ki jo predstavljam pred decembrskimi verskimi dogodki in prazniki, je Alojz Kovšca, predsednik državnega sveta, ki je zaradi svoje značajske in politične pokončnosti, pa tudi uveljavljanja vloge državnega sveta, ki je v slovenski ustavni ureditvi drugi dom parlamenta, politična žrtev aktualnih oblastnikov, morda tudi zato, ker odkrito navaja, da je katoličan in da skupaj z družino vsak dan moli. V novi številki revije Ognjišče je z njim imel intervju Božo Rustja. Predstavil ga je kot gosta meseca, “ki ga v nasprotju s prenekaterim drugim politikom ni sram priznati, da ima rad Slovenijo in slovenski jezik ter da ga skrbi za usodo slovenstva”. Kovšca je povedal, “da je njegovo narodno zavest omogočilo dejstvo, da sta mati in oče vztrajno zahtevala, da povsod, tudi v tujih okoljih, govori slovensko in se jezikovno pravilno izraža. Slovenci imamo svojo nacionalno zavest globoko v sebi in se nismo pripravljeni “prekrstiti” v karkoli drugega kot to, kar smo. Nikomur ne želim odrekati njegove identitete, niti ne trdim, da je moja kultura nad njegovo. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

01.12.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!