Tržaška

Spoznavanje vrednot ob Petru Klepcu

Spoznavanje vrednot ob Petru Klepcu

PIše Urška Petaros: Uspešno izveden oratorij na Opčinah

Po nekaj letih premora je letos že drugič zaporedoma zaživel oratorij na Opčinah. Od 29. julija do 2. avgusta se je na Opčinah zbralo 20 otrok in 11 animatorjev, ki so skupaj preživeli krasen teden ob zgodbi Petra Klepca.
Glavno breme na oratoriju je tudi letos prevzel openski vikar Metod Ogorevc, ki je bil glavni organizator. Poleg animatorjev mu je na oratoriju pomagala tudi Marija Štekar, ki je poskrbela za katehezo.
Oratorij je dejavnost, ki je zelo priljubljena v Sloveniji. Vsako leto skupina duhovnikov pripravi temo, ki je skupna prav za vse oratorije po Sloveniji. Večkrat ima oratorij temo, v kateri otroci odkrivajo življenje kakšega svetnika. Letošnji oratorij pa je nosil naslov Imaš moč, tema pa je bila zgodba Petra Klepca.
Na oratoriju ima osrednjo vlogo zgodba, ki jo otroci poslušajo vsak dan, po njej pa sledi kateheza, pri kateri razmišljajo o zgodbi in raznih krščanskih vrednotah. Prvi dan je imel del zgodbe naslov Moč prošnje. V zgodbi Peter Klepec prosi Boga za moč, da ga pastirji ne bi zbadali. V katehezi so se otroci naučili, kako se reče prosim v različnih jezikih. Drugi dan je bil naslov Moč odpuščanja – Peter dobi moč in odpusti vsem, ki so prej slabo ravnali z njim. Tudi otroci so med katehezo skušali odpuščati nekaj, kar jim do zdaj še ni uspelo narediti. Tretji dan se je naslov glasil (Po) moč. Zgodba se je nadaljevala s tem, da je Peter premagal velikana in dobil nekaj denarja za preživljanje. Otroci so se pri katehezi učili, da je treba pomagati drugim in se zahvalili za tisto, kar imajo. Četrti del zgodbe je nosil naslov Moč spoznanja. Petru so namreč obljubili vrečo zlata, ki pa mu je kralj še ni izplačal, ampak ga je držal na dvoru. Ko je Peter razumel, da ga je kralj ogoljufal in zaprl v ječo njegove sovaščane, se je razjezil in od kralja zahteval, kar mu je pripadalo, poleg tega pa je izpustil svoje sovaščane. Zadnji del zgodbe je nosil naslov Moč svetega zakona. (…)

Cel zapis v tiskani izdaji

07.08.2019

Komentarji

Naročite svoj izvod tednika Novi glas

Naročite se na tiskano izdajo tednika Novi glas že danes!

Prireditve

Vremenska napoved

Copyright © 2017 - 2020 Noviglas, Vse pravice pridržane!