Spoznavanje slovenskih avtorjev pri italijanskih bralcih

Piše: APE

V sredo, 8. junija 2022, je v Tržaškem knjižnem središču potekal dogodek ob knjigi L’altra anima di Trieste, ki sta ga priredila kulturna delavka Elena Cerkvenič Grill in italijansko žensko središče CIF v sodelovanju z založbo Mladika.

Prisotna je bila tudi profesorica in literarna zgodovinarka Marija Pirjevec, ki je leta 2008 uredila knjigo pri založbi Mladika. Ta je namenjena predvsem italijanskim bralcem, da bi v njej spoznali slovenski Trst. Vsebuje številne eseje, pripovedi, pričevanja in pesmi najpomembnejših slovenskih avtorjev, ki so doživljali mesto Trst v različnih zgodovinskih obdobjih.

Na srečanju, ki sodi v niz dogodkov z naslovom Slovenščina z empatijo, nastalih na pobudo kulturne delavke Elene Cerkvenič Grill, so o knjigi spregovorili profesor in italijanist  Gianni Cimador, pisatelj in režiser Leandro Lucchetti, profesorica in kulturna delavka Anna Piccioni, časnikarka in publicistka Paola Pini ter zgodovinar in profesor Raoul Pupo. Prisotna je bila tudi urednica založbe Mladika Nadia Roncelli, ki je goste srečanja vprašala za mnenje oz. vtise o knjigi. Profesor na italijanskih višjih srednjih šolah Gianni Cimador je povedal, da sta z Eleno Cerkvenič in drugimi profesorji priredila na italijanski šoli Galvani projekt z naslovom Altri sguardi su Trieste. V sklopu projekta učenci spoznavajo slovenske avtorje in njihova dela. Knjiga L’altra anima di Trieste je bila izhodiščno delo za uspeh projekta, je povedal profesor. Dodal je, da so se učenci zelo navdušili nad branjem slovenskih avtorjev. Pisatelj in režiser Leandro Lucchetti pa je prisotnim povedal, da je v mladih letih najprej spoznal slovenskega pisatelja Ivana Cankarja. V knjigi ga je najbolj pritegnil zapis Srečka Kosovela o starem predelu mesta. Anna Piccioni je poudarila, da je v knjigi literatura zelo bogata, saj najdemo v njej številne pesmi in pripovedi. Najbolj jo je pritegnil zadnji del knjige, v katerem se avtorji sprašujejo, kako je biti Slovenec na tem našem območju. V knjigi lahko bolje spoznamo predele mesta, ki so zgodovinsko pomembni, je povedala Paola Pini. Osredotočila pa se je na dela Draga Jančarja, v katerih avtor poudarja moč dobrega preko zla. Srečanje je sklenil zgodovinar in profesor Raoul Pupo. Knjiga L’altra anima di Trieste mu je vzbudila globok vtis žalosti, ki se razvije na različne načine. Prav tako pa je v njej opazil številne izraze pripadnosti ter dvojni pogled na mesto Trst.

Gostje kulturnega srečanja so poudarili pomembnost takih pobud in se zahvalili kulturni delavki Eleni Cerkvenič za stalno in kakovostno delo.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme