Spoznali so otok in zapeli v cerkvi Marijinega vnebovzetja

Piše: Alenka Hvalica

MePZ Lojze Bratuž na Rabu

Zadnji vikend maja smo pevke in pevci Mešanega pevskega zbora Lojze Bratuž iz Gorice preživeli na morju. Naš dirigent Igor Hodak namreč izhaja z Raba, zato smo z veseljem sprejeli njegovo povabilo, da pobliže spoznamo otok in se s svojim petjem predstavimo tudi tam. Ob prihodu v petek zvečer smo si ogledali mesto Rab in se peš povzpeli k cerkvi Marijinega vnebovzetja (ali kot jo domačini imenujejo – Rabski katedrali). Tam nas je namreč v nedeljo čakal nastop. Z večernim prepevanjem pred katedralo in v mestu smo si naredili še nekaj reklame.

Sobotni dan smo preživeli na morju (in tudi v njem). Izlet z ladjico okrog Raba je bil poln vsega lepega in zanimivega, s čimer dobra (pevska) družba lahko postreže. Vožnja je nudila lepe razglede, sprehoda po Golem otoku in Grgurju sta nas popeljala v grenkobo polpretekle zgodovine, v dveh zalivih smo tudi zaplavali, uživali v dobri hrani, predvsem pa ni manjkalo petja (na ladji in v morju), skritih talentov igranja na harmoniko, smeha in iskrivih pogovorov. Imeli smo tudi pevske vaje in se naučili še dve dalmatinski pesmi. Za piko na i se nam je tik pred ciljem pridružil igrivi delfin, ki nas je pospremil skoraj do pristanišča. Dan se je prevesil v večer, ko smo obiskali še domačo hišo našega dirigenta. Topel sprejem mame in očeta nas je prav pobožal in seveda smo se oddolžili tako, kot znamo najbolje, s slovensko pesmijo.

Nedeljsko jutro je obetalo še en čudovit dan. Že zgodaj je bil čas za slovo od prijetnega hotela na Suhi punti. Zapeljali smo se do mesta Rab. Sprehod od avtobusa do cerkve nas je dodobra ogrel. Tam nas je s toplo dobrodošlico pričakal rabski župnik, monsinjor Marko Mrakovčić. Praznovanje nedelje Svete Trojice smo na njegovo izrecno željo olepšali s slovenskimi bogoslužnimi pesmimi avtorjev Vodopivca, Tomca, Jobsta in Gruberja. V pridigi nas je gospod župnik počastil z mislijo, da lahko prisotni ne razumejo vsega besedila, ki ga pojemo, ampak da se čuti notranja lepota, ki jo predajamo s petjem na čast Stvarniku. Po maši smo se številnemu občinstvu predstavili še z Ave Mario Javierja Busta, Večernim zvonom Ignacija Hladnika in primorsko ljudsko Pa se sliš v priredbi Karola Pahorja ter poželi topel aplavz. S prepevanjem smo nadaljevali še ob prijetnem druženju, ki so nam ga pripravili domači pevci. Za popotnico smo z domačimi pevci zapeli nepogrešljivo Marija skoz življenje, saj so se jo naučili prav za to priložnost. Pred odhodom domov smo se sprehodili še mimo štirih zvonikov, po katerih mesto Rab slovi.

Hvaležni za topel sprejem, obilico lepih doživetij, predvsem pa za medsebojno povezanost in dobro vzdušje smo se vrnili domov, pripravljeni na še nekaj pevskih izzivov, ki nas čakajo do konca letošnje pevske sezone.

Prelistaj tiskano izdajo tednika Novi glas.

Oglej si zbirko tiskanih izdaj našega tednika.

Tiskane izdaje

Prireditve

Vreme